Трябва ли да има сексуално образование в училищата?

Как и защо образователна програма предизвика скандал?

14.02.2020 | 19:00 Редактор: Зара Паталева

Преди дни майка от Перник сигнализира, че децата ѝ разказали как в училище обучават съучениците им какво е секс и са ги карали да рисуват полови органи в тетрадките си, както и да се целуват помежду си.

От другата страна застанаха родители, които отричат твърденията и са съгласни обучението да продължи. От пернишкото 7 ОУ ''Г.С. Раковски'' обясниха, че няма констатирани нередности, а децата не са били принуждавани да рисуват полови органи или да се целуват. Става дума за образователна програма ''Таралежи'', предназначена за деца на възраст от девет до единадесет години.

Тя е насочена към превенция и намаляване на всички форми на насилие над деца, включително сексуално. Програмата се използва в редица европейски държави, а автор на българската ѝ версия е Фондация ''П.У.Л.С.''.

След твърденията на майката от Перник се стигна до наказание за началничката на регионалното управление по образование, а малко по-късно Министерството на образованието прекрати изцяло програмата.

Днес от ведомството промениха мнението си и оставиха проекта в действие. Вижте интервюто с просветния министър Красимир Вълчев, специално за Bulgaria ON AIR, както и разговорът ни в студио с Юлия Андонова от Фондация ''П.У.Л.С.''.

Гледайте видеото с целия разговор.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК