Подарък: Абитуриентска рокля

30.04.2017 | 12:31

Тази седмица в "Провокативно" в поредицата "Поколението" Ви срещаме с Пламена и Мария – две от организаторките на благотворителната акция “Подарък абитуриентска рокля”. Каузата помага на абитуриентки в затруднено материално положение, като им осигурява тоалети за специалния ден на бала. Как започва всичко? Съвсем спонтанно три приятелки създават фейсбук група, чрез която да подарят свои официални тоалети на момичета в нужда. Само за 24 часа към групата вече са се присъединили 2000 души. В момента те са двойно повече. Интересът е толкова голям, че се налага да бъде организирано и събитие, на което дванайсетокласничките сами да изберат роклите си.
"До момента чрез благотворителната кауза сме успели да дарим около 50 рокли", казва Мария. "Успешно! На много добри ученици, отличници, мили деца, които дойдоха включително и с родителите си. Силно ме направи щастлива да видя и родителите, които усетиха целта на нашата кауза. Тя не е да ги накараме да се почувстват безсилни да помогнат на децата си, а просто искаме да успеем да бъдем в помощ, за да спестят тази сума пари, за да могат да инвестират в тяхното бъдеще, по какъвто и да е начин."
Никол Рунева е едно от момичетата, решили да се включат в инициативата. Абсолютно безвъзмездно тя ще подари своята абитурентска рокля. Защото само две години след завършването си е осъзнала колко много може да коства Балът. "Балът струва много и не само финансово. Даже бих казала, че емоционално струва много. Прекалено много притеснения относно странични неща като прически, грим, рокли, а не се набляга на съществените неща. Какво ще  правиш с живота си след завършването?"