Красимир Янков: Днес стана видна поляризацията спрямо президента

Темата за референдума не бива да се използва спекулативно, коментира депутатът от левицата

04.03.2014 | 21:37 Редактор: Мариета Иванова
Красимир Янков: Днес стана видна поляризацията спрямо президента

Гласуването в парламента днес ясно показа поляризираното отношение спрямо президента, коментира в ефира на Bulgaria On Air депутатът от „Коалиция за България” Красимир Янков. Той поясни, че само ГЕРБ са подкрепили   ветото на държавния глава на Изборния кодекс.

Янков коментира и предложението на Росен Плевнелиев за провеждане на референдум за задължителното, пропорционално и електронно гласуване.   

„Реферндумът е най- висшата фирма на пряка демокрация. Това беше и основанието да предизвикаме такъв за „Белене”. Но не трябва да бъде използван спекулативно за моментни ситуации”, заяви Янков. По думите му политическите партиите следва да формират ясни позиции по отношение на вземане на конкретни решение при провеждане на обществено допитване, а „институциите трябва да се съобразяват с избирателите при вземане на решение”.

На въпрос защо това не се е случило с АЕЦ „Белене” Янков припомни, че в момента е ход арбитражно дело по проекта за втората атомна централа, „което в една или друга степен затруднява вземане на решение на мандатоносителя”.

По отношение на проекта за седми блок в АЕЦ „Козлодуй” Янков подчерта, че се водят преговори.

Той допълни, че се работи по газопреносните връзки с Румъния, Турция и Гърция.

„Ние като страна сме по-бързо действащи в сравнение с колегите от Румъния и Турция”, подчерта Янков.

По думите му опасността от газова криза е факт.

На въпрос дали изграждането на интерконекторните връзки се бавят заради амбициите на съседните ни държави да играят ролята на доставчик, а не на транзитна страна, Янков отговори, че това е стар проблем.

„И при „Набуко” Турция дълго време искаше да е доставчик, а не транзитна страна”, допълни депутатът от „Коалиция за България”. Той посочи, че за разлика от 2008 сега едно от най-големите и енергоемки производства тогава –„Кремиковци”, вече не е икономическата карта и в този смисъл запасите в Чирен биха стигнали за по-дълго време.

В отговор на въпрос защо официалната позиция на България на кризата в Украйна е закъсняла Янков заяви, че е било необходимо да се изчака пълната информация за случващото се.