"Не сме лъгали": 2016 в цитати

От Тръмп (множество пъти) до Кристияно Роналдо: думите, с които ще запомним отминалата година

03.01.2017 | 14:19 Редактор: Константин Томов

"Мога да застана по средата на Пето авеню и да гръмна някого, и пак няма да загубя гласове", Доналд Тръмп на предизборен митинг в Айова.

   В хода на кампанията Доналд Тръмп избълва цитати за цял сборник. По нищо не личи, че престоят му в Белия дом ще е по-различен


"Промените в климата са факт; случват се в момента. Това е най-неотложната заплаха пред цялото човечество", Леонардо ди Каприо в речта си след получаването на "Оскар".

"Мисля, че медиите трябва да са много ясни и прозрачни и да не изпадат - не искам да ги обидя - в копрофилия, в нуждата винаги да отразяват скандали и гадости", папа Франциск.

"Стисни им ръката с дясната ръка, но дръж камък в лявата, както казват те самите" - иранският лидер аятолах Хаменей за сделката със САЩ. Цитатът е от сериала "Къща от карти" с Кевин Спейси.

   Аятолах Хаменей очевидно гледа актуалните американски сериали


"И аз искам, ако може, Австрия, Германия и Франция да са ми съседи, и аз искам", българският премиер Бойко Борисов, упрекнат, че прокарва интересите на Турция в ЕС.

"На хората в тази страна им писна от експерти" - британският правосъден министър Майкъл Гоув преди референдума. Сега съпартийците му имат отчаяна нужда от експерти, за да ги посъветват как да управляват икономиката извън единния европейски пазар.

"Готови ли сте да умрете? Ако да, значи сте подходящ кандидат" - Илон Мъск за най-важното качество на бъдещите му марсиански колонисти.

"Аз бях" - португалската футболна звезда Кристияно Роналдо, запитан кой е бил най-силното вдъхновение в кариерата му. През годината Кристияно спечели Шампионската лига, Евро 2016 и Златната топка.

    Кристияно Роналдо се вдъхновявал най-вече от самия себе си


"Не биваше да чакаме толкова дълго. Явно в списъка "какво да изобразим на парите си", понятията "жена" и "афроамериканец" са били доста след "едноока пирамида"", водещият на the Late Show Стивън Колбърт след решението тъмнокожата активистка Хариет Тъбман да бъде изобразена на банкнотите от 20 долара.

"Да си изчервен и потен ще стане норма", шефът на антикорупционното звено в Китай Уан Чишан за задаващите се масови разследвания за подкупи.

"Европа говори с един глас, но има и страни, където руският акцент се чува твърде ясно", украинският президент Петро Порошенко за т. нар. "путинизация" на европейската политика.

"Колко точно VIP трябва да станем?" - сър Пол Маккартни, след като охраната на партито на рапъра Tyga му отказа достъп, защото не бил достатъчно известен.

   Сър Пол Маккартни - недостатъчно VIP?


"Една котка по средата на магистралата между Флоренция и морето би издържала повече от нашите правителства" - италианският премиер Матео Ренци, след като свика референдум за промени в конституцията и по-стабилно управление. Ренци го загуби и подаде оставка.

"Ако се кандидатирам, ще го направя като Републиканец. Те са най-тъпата група избиратели в страната. Вярват на всичко по Fox News. Мога да лъжа и ще го преглъгнат. Обзалагам се, че рейтингът ми ще е страхотен" - цитат на Доналд Тръмп от 1998, който се оказа фалшив. 2016 бе годината на фалшивите новини и цитати.

"Това ме прави умен, нали?" - Тръмп отговаря на обвиненията на Клинтън, че не е плащал данък върху доходите си.

"На Запад сме достигнали пика... Говорят за пика на петрола, но според мен сме на пика на червеното месо, на захарта, на какво ли не... на пика на домашното обзавеждане също", Стив Хауърд, шеф по устойчивото развитие на Ikea.

"Не сме лъгали" - новият шеф на Volkswagen Матиас Мюлер, след като се разбра, че компанията е ползвала софтуер, за да мами щатските тестове за вредни емисии. По-късно Мюлер трябваше да си вземе думите назад.

   Боб Дилън, първият музикант, получил Нобеловата награда за литература


"Трудно е да повярва човек... изумително. Кой би си мечтал за подобно нещо?" - Боб Дилън, първият в историята музикант, спечелил Нобеловата награда за литература.

"На първи тур, ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подаваме оставка, защото тогава се мерят партиите", Бойко Борисов преди президентските избори. Кабинетът подаде оставка, макар и не след първи, а след втори тур, и България за трети път за по-малко от пет години отива към предсрочни избори.

"Историята ще запише и оцени огромното влияние на този един-единствен човек върху хората и света около него" - Барак Обама след кончината на Фидел Кастро, който надживя 10 американски президенти.

   Фидел Кастро надживя 10 американски президенти


"Най-лошото нещо днес... би било да издигнем стени по границите си. Това ще ни накара да стоим от своята страна и да издаваме нареждания към отсрещната, за да накажем хората, за които вярваме, че са по-малко достойни от нас за великия дар на живота", Роджър Уотърс от Pink Floyd.  

 

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 79 / 2017