Колкото повече, толкова повече

90 години след първото й издание "Мечо Пух" си остава една от най-обичаните книги. 10 факта за нея, които едва ли знаете

14.10.2016 | 16:05 Редактор: Константин Томов
Колкото повече, толкова повече

Текст КАЛИН НИКОЛОВ*

 

На 14 октомври се навършват 90 години от първото издание на една от най-обичаните детски книги - всъщност на една от най-обичаните книги - в историята: "Мечо Пух" на А. А. Милн. Да отбележим случая с 10 любопитни факта, които може би не сте чували.

 

     Истинските Кристофър Робин и Мечо Пух

 

МЕЧО ПУХ (на английски Winnie-the-Pooh) било плюшеното мече на Кристофър Робин, сина на Милн. На свой ред то било наречено на едно истинско мече от Лондонския зоопарк - Winnipeg.

ПОЧТИ ВСИЧКИ плюшени играчки, вдъхновили персонажите в книгата, се пазят и до днес в Нюйоркската библиотека. Изключението е кенгуруто Ру, което Кристофър Робин изгубил в една ябълкова градина през 30-те.

 

    Оригиналните плюшени играчки, вдъхновили Милн, се пазят в Нюйоркската градска библиотека

 

ИЛЮСТРАТОР на оригиналното издание е Ърнест Шепърд - прочут политически карикатурист от онова време. Милн не искал да има общо с политиката и се наложило Шепърд да го издебне пред дома му с готовите рисунки, за да го убеди.

АЛЪН АЛЕКСАНДЪР МИЛН бил доста нашумял писател (с 18 пиеси и три новели), а също и редактор на прочутото списание Punch. Но днес го помним най-вече с приказките, които съчинявал за сина си.

САМИЯТ КРИСТОФЪР РОБИН никак не бил доволен от популярността на книгата. В училище го подигравали и непрекъснато му цитирали откъси от нея. В крайна сметка се отчуждил от баща си и двамата се виждали много рядко.

 

МЕЧО ПУХ е един от едва четиримата анимационни герои със своя звезда на Алеята на славата (другите са Снежанка, патока Доналд и Мики Маус).

ТОВА БИЛА ЛЮБИМАТА КНИГА на Даян, дъщерята на Уолт Дисни, която убеждавала татко си да я превърне във филм. Трябвало да мине обаче четвърт век, преди студиото да успее да придобие правата. Анимационната поредица за Пух е печелила и "Оскар", и "Грами".

ЛАТИНСКИЯТ ПРЕВОД на "Мечо Пух", дело на Александър Ленард, е единствената книга на мъртъв език, станала бестселър на The New York Times (125 000 продажби).

 

ОРИГИНАЛНОТО първо издание на книгата днес се търгува между 700 евро (за прилично запазен екземпляр) и 5000 евро (за копие с автограф).

 

          Пощенска марка със съветската версия на Мечо Пух

 

СТОАКРОВАТА ГОРА, в която се случват приключенията на Пух, е всъщност съвсем действителна и се нарича Ашдаунска гора, в източен Съсекс. Днес е туристическа атракция.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 75 / 2016

 


2
0 rate up comment rate down comment 0
Константин Томов
преди 7 години
До: Димо_ДренчевАбсолютно прав сте, оказа се, че броят им се е увеличил доста напоследък. Звезди имат също Снупи, Уди Кълвача, Шрек и семейство Симпсън Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Димо_Дренчев
преди 7 години
Всъщност и Бъгс Бъни има звезда на славата. Сигнализирай за неуместен коментар