Кой кой е на Евро 2016: Група Е

Фаворитът на Стилиян Петров, 38-годишната надежда на Италия и защо белгийците повериха отбора си на политик.

13.06.2016 | 17:49 Редактор: Константин Томов
Кой кой е на Евро 2016: Група Е

БЕЛГИЯ

ОТБОРЪТ

Треньорът: Марк Вилмотс (45) има шанса да работи с може би най-големия сбор на таланти в Европа. Явно му помага опитът като играч и политик – през 2003 беше избран в белгийския сенат, преди да стане асистент в националния тим.

Ключовата фигура: Еден Азар, въпреки безличния сезон с "Челси", бе в главната роля в квалификациите, с пет отбелязани гола.

 

                                                          Миши Батшуайи

 

Кого да гледаме: 22-годишният Миши Батшуайи ("Олимпик") е изгряващата звезда на белгийския футбол, въпросът е дали ще се дореди до място в атаката при конкуренцията на Лукаку и Бентеке.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: Убедително спечелиха групата си, допуснаха само една загуба (от Уелс). Неслучайно тимът е втори след Аржентина в ранглистата на ФИФА.

Звездният миг: „Червените дяволи” взеха европейско сребро (Евро '80) и 4-о място в Мексико 1986, но най-паметна е победата с 1:0 над световния шампион Аржентина (с Марадона) в мача на откриването през 1982.

Най-лошият спомен: Последвалото отмъщение на Марадона през 1986 с два неотразими гола в полуфинала.

СТРАНАТА

Национално ястие: бира и шоколад. Не непременно заедно.

Наздраве: Sante или Proost, в зависимост с валонци или фламандци.

 

                                                                   Еди Меркс

 

Любимите ни белгийци: Еди „Канибала” Меркс, петкратен победител в „Тур дьо Франс”, и Адолф Сакс - създателят на саксофона.

 

ИТАЛИЯ

ОТБОРЪТ

Треньорът: Шест години бяха достатъчни да превърнат Антонио Конте от начинаещ треньор в суперзвездата на тази професия в Италия (което не е чудно при учители като Липи, Анчелоти и Капело). След Евро 2016 поема "Челси".

Ключовата фигура: Дълги години Италия бе остро зависима от Пирло. За заместник се сочеше Верати, но той е с херния. Резервният вариант Маркизио също е контузен.  Остава добрият стар (38 г.) вратар Буфон.

 

                                                                Доменико Берарди

 

Кого да гледаме: 21-годишният Доменико Берарди направи силен сезон за "Сасуоло" на лявото крило.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: Без колебания, само Хърватия и България успяха да им вземат точки с равенства.

Звездният миг: При четири световни и една европейска титла празничните моменти малко се сливат. Но никой италианец няма да забрави четвъртфинала през 1982, в който скуадрата ненадейно повали онези бразилци.

Най-лошият спомен: През 1966, когато италианските суперзвезди отпаднаха от Северна Корея, изглеждаше, че по-лошо няма накъде. Но през 2002 италианските суперзвезди успяха да отпаднат и от Южна Корея.

СТРАНАТА

Национално ястие: я стига, много добре ги знаете и сами.

Наздраве: Salute!

 

                                                                     Моника Белучи

 

Любимият ни италианец: Данте, Леонардо, дон Корлеоне или Моника Белучи по сутиен - наистина не можем да решим.

 

ЕЙРЕ

ОТБОРЪТ

 

                                                               Мартин О'Нийл

 

Треньорът: Треньорската кариера на Мартин О'Нийл премина в тясна връзка със Стилиян Петров ("Селтик" и после "Астън Вила"). Бившият капитан на Северна Ирландия от Мондиал '82 се съгласи да премине границата и да наследи Трапатони през 2013, и веднага назначи Рой Кийн за свой помощник.

Ключовата фигура: Нападателят на "Саутхемптън" Шейн Лонг наследи легендата Роби Кийн и макар да няма неговия блясък, компенсира с неизчерпаема енергия.

Кого да гледаме: 23-годишния Джеф Хендрик ("Дарби Каунти") - халф с фантазия и отличен дрибъл.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: завършиха трети в тежка група, в която взеха 4 точки от германците, и после победиха Босна в плейофите.

Звездният миг: Дебютът на голям форум – Евро 1988, 1:0 над Англия с гол на Рей Хаутън. Победата над Италия на световното през 1994 също се помни.

Най-лошият спомен: Плейофът за Мондиал 2010, загубен от Франция след явна игра с ръка на Тиери Анри.

СТРАНАТА

Национално ястие: Картофът във всяка форма. Не е чудно, че едно заболяване по картофите през 1845 тласка над милион ирландци да емигрират в Америка.

"Наздраве" на ирландски: Slainte (звучи почти като слончe)

 

                                                                   The Pogues

 

Любимият ни ирландец: Да прощават плеядата литературни титани, но музикантите са по-весели (The Dubliners, The Pogues, Van Morisson и, естествено, U2).

 

ШВЕЦИЯ

ОТБОРЪТ

Треньорът: Ерик Хамрен наследи тандема Лагербек-Сьодерберг, който водеше тима горе-долу от половин век. Преди това Хамрен успя да вкара датския "Олборг" в Шампионската лига.

Ключовата фигура: Златан Ибрахимович, запален по таекуондото и самообявил се за най-добрия футболист в света, може да съсипе всяка защита. Все още обаче не е изиграл паметен мач на голяма сцена.

 

                                                             Оскар Левицки

 

Кого да гледаме: Юношата на "Байерн" Оскар Левицки, който изведе младежкия тим на Швеция до европейската титла преди година и след това записа участие с "Малмьо" в групите на Шампионската лига.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: Отстъпиха на Австрия и Русия в предварителната група, после в баражите отстраниха с 4:3 комшиите от Дания.

Звездният миг: Световният финал през 1958, когато шведите вкараха два гола на Бразилия. Бразилците им вкараха пет, но голяма работа.

Най-лошият спомен: През 1990 шведите се класираха за световното в Италия след 12 години отсъствие, и с огромни амбиции. Вместо това загубиха от Бразилия, Шотландия и дори от Коста Рика.

СТРАНАТА

Национално ястие: Безценният им принос към света и към Слънчев бряг е прословутата сморгасборд, която ние наричаме шведска маса.

"Наздраве" на шведски: skal.

 

 

Любимите ни шведи: Пипи Дългото чорапче и Карлсон, който живее на покрива.

----

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 71 / 2016