Кой кой е на Евро 2016: Група С

Йоахим Льов - от дебюта с Балъков до световния връх; Наследникът на Лобановски; Полша ли е скритият фаворит за титлата?

12.06.2016 | 13:46 Редактор: Константин Томов
Кой кой е на Евро 2016: Група С

ГЕРМАНИЯ

 

                        Льов и Балъков през 90-те, когато треньорът прохождаше в професията

 

Треньорът: Звездата на Йоахим Льов изгря покрай Балъков и Елбер в "Щутгарт". После Йоги изкара един мандат като помощник на Юрген Клинсман в националния отбор, преди да наследи стола му.

Ключовата фигура: Томас Мюлер е един от най-завършените и универсални офанзивни играчи в света. На 26 години вече е печелил Шампионската лига и световната титла, липсва му само европейската.

Кого да гледаме: 20-годишното дясно крило на "Байер" Юлиан Бранд, вече с 15 гола в Бундеслигата. Ако Льов реши да рискува с него.

 

                                                                Юлиан Бранд

 

ИСТОРИЯТА

Класираха се: С лекота, въпреки неочакваната загуба от Полша.

Звездният миг: Германия има общо седем големи титли, но най-ценна несъмнено е първата - Чудото в Берн през 1954, когато Бундестимът сензационно побеждава суперотбора на Унгария и възражда чувството на национална гордост, старателно потъпквано след войната.

Най-лошият спомен: Невидимият решаващ гол за Англия на финала през 1966 и детронацията от България през 1994 (1:2 на четвъртфинала).

СТРАНАТА

Национално ястие: Зарежете модния, но абсурден къривурст. Класиката е айсбайн - задушен свински джолан с кисело зеле.

"Наздраве" на немски: Prost!

Любимият ни германец: Йоханес Гутенберг, благодарение на когото не се налага да ви разказваме всичко това от градския площад.

 

ПОЛША

Треньорът: Адам Навалка,  един от героите от Мондиал '78, бе назначен на поста от някогашния си съотборник Збигнев Бониек, сега шеф на полската федерация.

 

                                                             Роберт Левандовски

 

Ключовата фигура: Навалка смята Роберт Левандовски за "най-добрия нападател в света". А някогашното му протеже Аркадиуш Милик този сезон вкара 21 гола за "Аякс".

Кого да гледаме: При цялото ни уважение към отбора, полякините на Слънчев бряг заслужават повече внимание.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: Втори в групата, след ефектна победа над Германия и с 33 вкарани гола в 10 мача - абсолютен рекорд в квалификациите.

Звездният миг: 1974, когато поляците изхвърлиха Англия в квалификациите за световното, после минаха през Аржентина, Италия, Швеция и Югославия, и накрая удариха Бразилия в мача за третото място.

Най-лошият спомен: 1 септември 1939? След това футболните поражения някак не изглеждат толкова тежки.

СТРАНАТА

Национално ястие: бигош, или чисто и просто свинско със зеле.

"Наздраве" на полски: Sto lat!

 

                                                   Крал Владислав в битката при Варна

 

Любимият ни поляк: Крал Владислав ІІІ, който тръгнал на кръстоносен поход срещу османците и загинал край Варна през 1444. Освен с получения прякор Варненчик кралят е останал в историята и със слабостта си към неправилния пол, поради което днес е емблема на гей-движението в Полша.

 

СЕВЕРНА ИРЛАНДИЯ

ОТБОРЪТ

 

                                                               Майкъл О'Нийл

 

Треньорът: Бившият национал Майкъл О'Нийл пое отбора през 2011, след като преди това успя да вкара местния "Шамрок Роувърс" в групите на Лига Европа (скромно постижение, но впечатляващо при почти аматьорския статут на северноирландското първенство).

Ключовата фигура: Таранът Кайл Лафърти (със 7 гола в квалификациите), е вторият най-резултатен играч на Северна Ирландия в историята.

Кого да гледаме: 20-годишния Пади Макнеър ("Манчестър Юнайтед"), който в националния тим играе в средната линия.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: Сензационно спечелиха групата си, в която бяха още Румъния, Унгария, Финландия и Гърция. Записаха само една загуба, в Букурещ.

Звездният миг: През 1982, при едва второто си участие на световно първенство, победиха домакина Испания и се класираха за втората фаза.

Най-лошият спомен: През 1984 бяха на косъм от европейските финали, след като биха Бундестима у дома и като гости. Германците ги изпревариха по голова разлика.

СТРАНАТА

Национално ястие: Ulster Fry - като английска закуска, но със соден хляб и картофи в добавка.

Наздраве на ирландски: Slainte! (звучи горе-долу като "слонче").

 

                                                                 Джордж Бест

 

Любимият ни северноирландец: Джордж Бест, който казваше: "Похарчих половината си пари за пиене, жени и коли. Останалото пропилях напразно".

 

УКРАЙНА

ОТБОРЪТ

Треньорът: Освен родния си "Динамо" (Киев), Михайло Фоменко е водил няколко други украински и руски тима, както и националния тим на Гвинея. Също като учителя си Валери Лобановски вярва в коравата защита и бързите контраатаки.

 

                                                          Андрей Ярмоленко

 

Ключовата фигура: 26-годишното крило на "Динамо" Андрей Ярмоленко - бърз и мощен играч, с 22 гола в 55 мача за националния тим. "Челси", "Ливърпул" и дори "Барселона" му хвърлят по едно око.

Кого да гледаме: Едва на 19, Александър Зинченко вече е смятан за следващата голяма звезда на украинския футбол - полузащитник, коойто все повече напомня на идола си Фабрегас.

ИСТОРИЯТА

Класираха се: Трети в групата след Испания и Словакия, победиха словенците в баража.

Звездният миг: При дебюта си на световно през 2006 се класираха за осминафиналите, където отпаднаха от бъдещия шампион Италия.

Най-лошият спомен: В баражите за Мондиал 2014 украинците победиха Франция у дома с 2:0 и Фоменко бе изнесен на ръце. Но в реванша отписаните французи възкръснаха с 3:0.

СТРАНАТА

Национално ястие: борш - с над 30 разновидности на тази зеленчукова супа. 

Наздраве на украински: Будьмо!

 

                                                                     Сергей Бубка

 

Любимият ни украинец: Раздвоени сме между Мила Йовович и Сергей Бубка, който с 35 подобрения на световния рекорд на овчарски скок е един от най-великите спортисти на ХХ век.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 71 / 2016