Обща теория на всичко

Сто години след най-великия труд на Айнщайн, да си припомним 10 малко известни факта за знаменития физик

13.05.2016 | 12:50 Редактор: Константин Томов
Обща теория на всичко

 

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

Точно преди 100 години, на 11 май 1916, в списание Annalen der Physik е отпечатан най-монументалният научен труд от Нютон насам - Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. Юбилеят вече бе отбелязан по възможно най-подходящия начин от астрофизиците от лабораторията LIGO, които през февруари публикуваха доказателство за една от най-ключовите догадки на Айнщайн - за съществуването на гравитационни вълни. Bulgaria ON AIR ще се присъедини доста по-скромно, като напомни десет факта за гениалния физик, които може би не сте чували досега.

 

 

ДВОЙКАДЖИЯ? Един от най-популярните митове за Айнщайн е, че е бил слаб ученик. В действителност Алберт е бил неизменно отличник в училище и още 15-годишен е владеел математически дисциплини, изучавани в университетите. Вероятно заблудата произлиза отчасти от променената система на оценяване в гимназията му в Ааргау, която точно по негово време сменила единицата с шестица като най-висока оценка. Втората причина е, че го скъсали на приемния изпит за политехническия университет в Цюрих - но изпитът включвал тестове по история на Швейцария, с която училият в Мюнхен Алберт не бил особено запознат.

ИЗОБРЕТАТЕЛ. Докато работел като чиновник в Швейцарското патентно бюро (1902-1909), Алберт развил страст към изобретенията и по-късно сам регистрирал няколко патента, включително съвместен проект с Лео Силард за новаторски тип хладилник. Изобретението им било откупено от гиганта Electrolux, но Голямата депресия и откриването на по-евтиния фреон го спрели от производство.

 

                                          Милева, първата съпруга на Айнщайн.

 

ПАЛАВНИК. Още в лабораторията на Политехническия университет Алберт срещнал първата си жена - сръбкинята Милева Марич. Тя му родила три деца - момиченце с увреждания, за което се смята, че било дадено за осиновяване в Сърбия, и синовете му Ханс и Едуард. Милева му помагала в работата и освен това Алберт сключил с нея "договор", задължаващ я да се грижи за домакинството, да му пере дрехите и да почиства кабинета. Междувременно Айнщайн имал немалко извънбрачни афери, които изобщо не криел от жена си. През 1919 се развел с Милева, за да се ожени повторно за Елза Льовентал - негова братовчедка и другарка в детските игри. "Справям се чудесно, като имаш предвид, че триумфално надживях нацизма и две съпруги", пише в края на живота си в писмо до Якоб Ерат.

 

       Историческата първа публикация на Общата теория на относителността, точно отпреди 100 години

 

 

БАЩАТА НА АТОМНАТА БОМБА. Немалко хуманисти и учени са обвинявали Айнщайн като съучастник в бомбардировките на Хирошима и Нагасаки. Истината е, че той няма нищо общо с проекта Манхатан, разработил атомната бомба. Единствената му връзка с него е, че се подписва под писмото на Лео Силард до Рузвелт, в което физикът настоява за нуждата Америка да разработи оръжието преди нацистка Германия.

МУЗИКАНТ. Айнщайн свири на цигулка от 5-годишен и на 13 вече е признат за майстор на инструмента. По-късно тази цигулка е неизменен спътник във всичките му пътувания и предпочитан начин да се справя със случаите на интелектуален блок. "Ако не бях физик, вероятно щях да съм музикант. Често мисля в музика", казва Алберт.

 

 

ИЗПЛЕЗЕНАТА СНИМКА. Вероятно най-прочутият фотопортрет в историята е направен през март 1951, докато Айнщайн си тръгвал от събитие в негова чест в Принстън. Обграден от папараците, молещи го да се усмихне за камерите, преумореният Айнщайн им се изплезил. После толкова харесал снимката, че поръчал да му я изработят като пощенска картичка, за да я праща на приятелите си.

ПОЛИТИК. За разлика от толкова други физици, предпочели да живеят само в света на "чистата наука", Айнщайн никога не се е притеснявал да се изказва по актуални и неудобни въпроси. През 1946 по време на лекция в Америка нарича сегрегацията "болест на белия човек" - и "не смятам да си мълча за това". По-късно го канят да стане почетен президент на Израел, но Айнщайн отказва. На въпроса дали смята себе си за германец, или за евреин, Айнщайн отговаря: "Смятам себе си за човек. Национализмът е инфантилно заболяване. То е дребната шарка на човечеството".

ВЕГЕТАРИАНЕЦ, НО ПО ПРИНУДА. Друг добре известен факт за Айнщайн е, че в края на живота си е станал вегетарианец. Но истината е, че това не е станало от промяна в убежденията, а по принуда - физикът страдал от язва и други стомашни неразположения и лекарите му забранили месото.

 

                        Очите на Йода от "Междузвездни войни" били вдъхновени от тези на Айнщайн

 

ВДЪХНОВИТЕЛ НА ЙОДА. Йода, прословутият учител на джедаите от "Междузвездни войни", е моделиран по няколко снимки на Айнщайн, за да "излъчва мъдрост", признава майсторът по специалните ефекти Стюърт Фрийборн.

ОСОБЕН МОЗЪК. След смъртта му през 1955 мозъкът на Айнщайн е изваден и разделен на 240 късчета, старателно проучени и фотографирани. Макар и със стандартни размери, оказва се, че ученият е имал необикновено развита предна мозъчна кора - онзи дял на мозъка, който отговаря за абстрактното мислене.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 70 / 2016