Историите на 2016

Седем теми, които ще са централни в новините тази година

09.01.2016 | 09:28 Редактор: Константин Томов
Историите на 2016

Какво ще ни донесе 2016? Нямаме претенции към славата на Нострадамус, така че за отговора на този въпрос ще трябва да почакаме още 11 месеца. Но можем поне да очертаем някои от темите, които със сигурност ще доминират новините в годината, която освен това: ще отбележи 400-ия юбилей от смъртта на Шекспир; ще чества 150-ата годишнина от рождението на Хърбърт Уелс и от публикуването на "От Земята до Луната" на Жюл Верн; ще остане в историята като първата, в която най-богатият 1 процент от населението притежава повече от останалите 99%; и накрая, благодарение на официалното решение на ООН, ще бъде запомнена като Международна година на бобовите култури.

 

 

ФУТБОЛ И ТЕРОРИЗЪМ. От 10 юни до 10 юли ще заседнем пред телевизорите заради 15-ото Европейско първенство по футбол. То ще е първото с 24 отбора във финалната фаза, първото, в което ще участват страни като Исландия и Албания, и първото след скандалното отстраняване на Йозеф Блатер и Мишел Платини от върховете на световния футбол. Но главното притеснение покрай финалите е, че техен домакин е Франция - най-явната мишена на ислямските терористи в последните години. Съчетанието от стотици хиляди футболни запалянковци и безмилостно строги мерки за сигурност никога досега не е давало добри резултати.

 

 

АМЕРИКА ИЗЛИЗА ОТ СТУПОРА. На 8 ноември около 130 милиона американски граждани ще отидат до урните, за да изберат не само своя 45-и президент, но и посоката, в която ще се развиват световните дела в следващите години. Надеждите са вотът най-после да сложи край на политическия ступор от последните години, в които Белият дом е на демократите, а Конгресът и Сенатът са под контрола на републиканците. Хилъри Клинтън има амбицията да стане първата жена - президент в историята на САЩ, но първо трябва да спечели номинацията на Демократическата партия срещу неочаквано популярния Бърни Сандърс.

Още по-трудно е да се предвиди кой ще е републиканският кандидат - сочените като фаворити Джеб Буш и Марко Рубио са далеч назад в анкетите, в които сензационен водач си остава крайният популист Доналд Тръмп.

 

      Строители довършват един от новите транспортни коридори в Рио, създадени специално за игрите.

 

ОЛИМПИАДАТА: КИТАЙ ИЗЛИЗА НА ВЪРХА. Като изключим помрачените от Студената война игри през 1980 и 1984, никога досега олимпиада не е имала значение, дотолкова надхвърлящо границите на чистия спорт. През август Рио де Жанейро ще е домакин на 31-ите летни игри, които трябва да дадат отговори на много въпроси. Ще бъде ли направена най-сетне ключовата крачка в битката с допинга, след като мерките се прехвърлиха от отделни спортисти и федерации върху цели държави (Русия)? Ще успее ли Китай да изпревари САЩ в класирането по медали - дълбоко символично постижение, маркиращо въздигането на новата световна суперсила? (Отговорът е - ако не сега, другия път. Няма как да е иначе при 51 000 китайски спортисти, готвещи се по олимпийски програми, и над 400 000 деца в спортни училища в страната). Ще могат ли игрите да дадат тласък на закашлялата се бразилска икономика, или това ще е окончателният край на левия експеримент - и на Дилма Русеф?

 

 

ЗАТВАРЯНЕТО НА ЕВРОПА. Имиграционната криза далеч не е приключила. През идната година се очаква още около милион и половина бежанци - политически и икономически - да пристигнат да търсят подслон на Стария континент. Дори пословично тромавият Европейски съюз най-после си дава сметка за рисковете и е на път да създаде единна система за защита на границите. Отношението към имигрантите може да преначертае и политическата карта на континента: то е доминираща тема във Франция, Холандия, Италия, а дори в Германия първоначално приветстваната открита политика на Ангела Меркел сега заплашва уж сигурното преизбиране на канцлера.

 

       През 2016 стартира първият мащабен проект за почистване на океаните от пластмасови отпадъци - по дизайн на един 21-годишен холандски студент. Микропластмасите в океана са един от главните източници на отрови и канцерогени в храната ни

 

ПОСЛЕДНО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ОТ ПЛАНЕТАТА. През 2016 за пръв път в историята концентрацията на СО2 в атмосферата ще надхвърли 400 части на милион. Има ли връзка между този факт и прогнозите на климатолозите, че тазгодишният Ел Ниньо ще е най-силно изразеният в историята? Ел Ниньо е циклично затопляне на повърхностните води в Тихия океан, което предизвиква бури, наводнения и убийствени суши в региона - и, според някои учени, е причината в Европа напоследък да имаме толкова меки, дъждовни и продължителни зими.

2015 вече официално е най-горещата година, откакто се водят измервания. Дали 2016 ще подобри рекорда? Каквото е да се случи, вече е очевидно, че планетата ни прави последно предупреждение.

 

 

 

ЧАСТЕН КОСМОС. Новата година може да е повратна за космическите изследвания. Juno, една от най-скъпите сонди в историята на NASA, на 4 юли трябва да влезе в орбита около Юпитер и да хвърли малко светлина върху най-големия, но и най-загадъчния свят в Слънчевата система.

През септември друга сонда, Osiris-Rex, ще вземе проби от астероида Бену.

Преди това Китай ще открие официално FAST - най-големия радиотелескоп с единична антена в света. Неговата половинкилометрова купа ще може да засича недостъпни до момента за астрономите обекти - от най-ранните звезди във Вселената до предполагаеми сигнали от други цивилизации.

А през ноември ерата на частните космически пътувания ще настъпи окончателно с изпитанията на кораба Dream Chaser, създаден от Sierra Nevada Corporation, и с пускането на първия хотел в орбита от руската Orbital Technologies.

 

 

Според някои оценки бизнесът с виртуална реалност през тази година ще надхвърли 3.8 милиарда долара

 

ДОБРЕ ДОШЛИ В МАТРИЦАТА. Доскоро виртуалната реалност бе тема повече на научната фантастика и Холивуд, отколкото нещо, което можете да си купите от магазина. Но 2016 най-вероятно ще промени това. Технологиите за симулативна реалност напреднаха много - всъщност можете да постигнете доста убедителна илюзия дори само с мобилния си телефон. Ефектът в сферата на видеоигрите ще е мигновен. Но истината е, че виртуалната реалност може да промени и доста по-съществени неща - от опасните професии до медицината.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 66 / 2016