Тъмната страна на топката

От пачките във ФИФА до Райън Гигс и снаха му: най-пикантните скандали в историята на спорта, подбрани от Bulgaria On Air

21.12.2015 | 14:50 Редактор: Константин Томов
Тъмната страна на топката

Президентите на ФИФА Йозеф Блатер и на УЕФА Мишел Платини са отстранени от футбола за по 8 години заради финансови злоупотреби, стана ясно днес. Новината ни дава повод да си припомним селекцията с най-големите спортни скандали в историята, направена от Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE през това лято.

 

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

Йозеф Блатер едва ли си е представял точно по този начин последната си пресконференция като властелин на световния футбол. Замислена да укроти духовете след колосалния скандал във ФИФА и да му отвори вратичка към оттегляне с достойнство, срещата му с пресата приключи с небивал фарс, след като британският комик Саймън Бродкин нахлу на сцената, остави пред Блатер една дебела пачка с обяснението "Това е за Северна Корея през 2026", и успя да посипе президента на ФИФА с дъжд от фалшиви долари, секунди преди охраната да го отведе. Вероятно тъкмо с тази снимка - смутено приведен под падащите банкноти - ще бъде запомнен най-влиятелният човек в световния футбол за последния четвърт век.

 

А САМО ДОПРЕДИ НЯКОЛКО МЕСЕЦА бъдещето беше изцяло розово за 79-годишния швейцарец. Той изглеждаше сигурен за пети мандат начело на ФИФА, преди американските власти да разкрият мащабна корупция около определянето на домакините за световните първенства през 2018 и 2022. Под небивалия натиск Блатер обяви, че се оттегля. После уточни, че това не било оставка и все пак щял отново да се кандидатира. И накрая на злополучната пресконференция в Цюрих все пак капитулира и обеща да не участва в изборите. Тепърва предстои да видим дали той и близките му съратници ще платят и по-висока цена за аферата с подкупите. Но дори и преди окончателната развръзка е ясно, че корупцията във ФИФА ще остане като един от най-гръмките скандали в историята на спорта. Което е добър повод да си припомним и останалите.

 

                    Джо Джаксън, съавтор на първия голям скандал в професионалния спорт

 

БЕЙЗБОЛЪТ И МАФИЯТА. За мнозина това е точката, в която спортът губи окончателно кубертеновата невинност и се превръща в мръсен, но крайно доходен бизнес. Chicago White Socks е абсолютният фаворит да спечели Световните серии по бейзбол през 1919 – поне докато прословутият гангстер Арнолд Ротстийн не подкупва осем от асовете му да загубят нарочно от Cincinnati Reds. Когато аферата се разкрива, Америка потъва в шок. Докато играчите излизат от разпит, едно разплакано момченце крещи към суперзвездата Джо Джаксън: "Кажи, че не е истина, Джо!". Джо обаче си мълчи.

 

                           Тоня Хардинг (вляво) и Нанси Кериган на игрите в Лилехамер

 

ФИГУРИСТКИТЕ И ЩАНГАТА. Съперничеството движи спорта напред, но в някои случаи може да отиде твърде далеч. Като например това между фигуристките Нанси Кериган и Тоня Хардинг, конкурентки за място в американския тим за Зимните олимпийски игри в Лилехамер през 1994. За да излезе едни гърди напред, хитрата Тоня нае биячи да нападнат конкурентката й с щанга на един подземен маркинг. Развитието на скандала би по телевизионен рейтинг и най-популярните сапунки. И двете отидоха на олимпиадата, и двете се провалиха, а Тоня бе до такава степен отритната, че в един момент трябваше да си изкарва хляба с порноснимки.

 

                                                   Иван Славков

 

БАТЕТО И BBC. Покойният вече председател на Българския олимпийски комитет Иван Славков падна в капана на британски репортери под прикритие, които му предложиха да разпредели приятни сумички между негови колеги в МОК, за да им повлияе при избора за домакин на лятната олимпиада. Батето видимо бе посочен за изкупителна жертва и отстранен, никой друг от замесените в аферата не пострада по какъвто и да било начин, макар да се оказа, че Славков е информирал за контакта вицепрезидента на МОК Виталий Смирнов. За разлика от този случай, който бе просто постановка, покрай купеното домакинство на Солт Лейк Сити бяха раздадени реални пари, и то в завидни количества. Но и там никой от хората, предлагали пачките, не понесе каквато и да е отговорност. Изгоряха няколко дребни фигурки в МОК, предимно от африкански държави.

 

                                             О Джей Симпсън в съда

 

О ДЖЕЙ, НЕВИННИЯТ УБИЕЦ. Суперзвезда в американския футбол през 70-те и кинозвезда през 80-те, О Джей Симпсън с широката му усмивка бе една от най-обичаните знаменитости в Америка. Докато през 1994 за всеобщ потрес не бе арестуван за зверското убийство на бившата си жена Никол и гаджето й Роналд Голдман. За още по-голям потрес съдът го оправда напук на доста убедителните доказателства. Тринайсет години по-късно О Джей бе повторно арестуван в Лас Вегас по дузина обвинения, включително въоръжен грабеж и отвличане. Този път съдът го призна за виновен и го прати зад решетките за 33 години. Симпсън още излежава присъдата си в Лавлок, Невада.

 

                                                Тайсън отхапва ухото на Холифийлд

 

КРАСАВИЦАТА И ТИРАНОЗАВЪРА. Майк Тайсън, по прякор Железния и Тиранозавъра, за мнозина бе най-яркото зрелище на боксовия ринг след Мохамед Али. А може би и пред него, защото Майк бе доста по-млад, когато спечели всички възможни версии на световната титла. Пътят му към величието обаче бе внезапно прекъснат през 1992, когато съдът го намери виновен в изнасилването на бившата "миска" Дезирий Уошингтън. Тайсън излежа само три от шестте години на присъдата си и след това се върна на ринга, но никога не показа някогашната си неудържимост. Освен може би когато при опита да си върне титлата през 1997 неочаквано отхапа ухото на съперника си Ивендър Холифийлд.

 

                                                   Райън Гигс и снаха му

 

БРАТЯ ПО ЛЕГЛО. Преди десетилетие Джон Тери бе новият символ на британския футбол: мъжко момче, което никога не пести сили, бори се за всяка топка и винаги е готов да защити съотборниците си - било от противниците, било от папараците. А после изведнъж се оказа, че капитанът на Chelsea всъщност тайничко се забавлявал с жената на колегата си Уейн Бридж. Двамата бяха съотборници не само на "Стамфорд Бридж", но и в националния отбор на Англия. Но поне, за разлика от последвалия случай с Райън Гигс, не бяха братя. Само братя по легло, може би.

Гигс, жива легенда на Manchester United, за двайсет години почти никога не бе попадал на страниците на жълтата преса и минаваше за образцов съпруг. Поне докато не се разбра, че е изневерявал усилено на жена си, и то не само с мацки от местния Big Brother, но и със собствената си снаха – съпругата на малкия си брат Родри. Никога преди репутацията на известен спортист не се е сривала с такава скорост на Острова. Дори обръгналите на всичко типове от таблоида The Sun с отвращение класираха "аферата Гигс" като най-гнусния спортен скандал в историята.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 60 / 2015