Най-добрите изобретения на 2015

Книга, която пречиства водата ви, и контактни лещи, заместващи компютърните пароли: Bulgaria On Air подбра идеите, които могат да подобрят живота ни

19.12.2015 | 10:21 Редактор: Константин Томов
Най-добрите изобретения на 2015

 

Текст ЕМИЛ ИВАНОВ*

 

2015 година не ни донесе нито лекарство срещу рака, нито технологията за междузвездни полети. Но за сметка на това ни предложи доста изобретения, които може и да не са очакваният гръмък научен пробив, но ще направят живота ни по-лесен и по-приятен. Bulgaria ON AIR подбра 12 от най-любопитните хрумвания за последните 12 месеца.

 

ЛЕЩИ ВМЕСТО ПАРОЛА. Един от десетките нови патенти, регистрирани от Google       , описва технология за вграждане на опознавателни символи в контактните ви лещи, така че компютърните терминали да ги разпознават вместо парола. Другата любопитна новост от Google е възможността да установите местоположението си без GPS - просто правите снимка на околността и я изпращате, а Google Maps намира мястото в базата си данни. Отделен въпрос е къде ще намерите място без GPS, но с достатъчно добра интернет връзка за качване на снимки.

 

ТИГАНЪТ-СЪВЕТНИК. Този привидно най-обикновен домакински съд е всъщност пълен с датчици и свързан със специално мобилно приложение, така че да ви дава непрекъснато ценни указания - дали е вече достатъчно горещ, за да сипете храната вътре, кога е време да обърнете пържолата и кога яденето е готово.

 

ПРОЗРАЧНИЯТ КАМИОН. Samsung и една рекламна агенция го представиха за пръв път в Аржентина - ТИР, чийто заден капак е превърнат в екран и показва какво се случва на пътя пред камиона. Така изпреварванията стават несравнимо по-безопасни. Концепцията на Samsung е доста скъпа за масово приложение, но може да се опрости, като екранът се замени с проста светлинна индикация, показваща на шофьорите зад камиона кога е безопасно да го изпреварят.

 

УПРАВЛЕНИЕ С ЖЕСТОВЕ. Отдавна си мечтаем да не се налага да ставаме и да търсим дистанционното, за да сменим канала на телевизора. Но първата серийна употреба на управление с жестове дойде от автомобилната индустрия - BMW я въведе в своята нова Серия 7. За да увеличите звука например, трябва просто да направите няколко кръга с пръст във въздуха. Не е кой знае колко по-мързеливо от завъртането на копче, но според компанията отвлича по-малко вниманието ви от пътя. И определено изглежда ефектно.

 

ОКОВИ ЗА БЕБЕТА. Досега сме виждали такива устройства само по краката на най-опасните престъпници. Но новата джаджа на Sproutling е предназначена за вашето бебе - тя не само ще следи къде е и дали не плаче, но също ще му мери пулса, температурата и дори ще ви казва кога на детето започва да му се доспива.

 

КНИГА-ФИЛТЪР. Предназначена както за почитатели на излетите сред природата, така и за онези над 600 милиона души без достъп до питайна вода, The Drinkable Book е едновременно книга и филтър за вода, който премахва 99% от опасните бактерии. Все още се работи по филтрирането на вируси, но според изобретателя до една година продуктът му ще е готов за пазара.

 

ОКЕАНСКА ПРАХОСМУКАЧКА. Замърсяването на световните океани с пластмасови отпадъци е достигнало ужасяващи размери, а премахването им по стандартния метод - с траулери и мрежи - поглъща твърде много средства и време. Затова изобретателят Боян Слат е създал колосална 100-километрова плаваща "прахосмукачка", която ще използва силата на океанските течения, за да отсява боклуците. През 2016 започват изпитанията в Индийския океан.

 

ПЕРСОНАЛНА ЛАБОРАТОРИЯ. Само срещу 140 долара вече можете да се сдобиете със свой личен анализатор на качеството на въздуха, който ще ви каже каква е влажността, какво е количеството на праховите частици, алергените и вредните газове в него. После машинката на компанията TZOA ще изпрати информацията до институциите, които се занимават с качеството на въздуха, така че де да начертаят по-ефективни мерки за прочистването му.

 

НАЙ-ТЪНКИЯТ КОНДОМ. Днес това е най-лесното и евтино средство и за предотвратяване на нежелана бременност, и за предпазване от полово предавани болести. Но много хора все още го избягват, защото отнема част от усещането. Сега обаче китайската компания Aoni е създала презерватев с дебелина едва 0.036 милиметра - двойно по-тънък от досегашния рекорд и същевременно по-издръжлив.

 

КИТАРА, КОЯТО ВИ УЧИ ДА СВИРИТЕ. Ако винаги сте мечтали да свирите на китара, но не ви е оставало време да се научите, вече нямате извинение. Компанията Artiphon създаде принципно нов инструмент, който не само може да възпроизвежда звука на дузина други - от китара през цигулка до пиано - но и сам ще ви научи как да свирите по-добре.

 

ПОДЗЕМНИ ПАРКОВЕ. Изоставени складове, фабрики, станции на метрото - вместо местните власти да влагат колосални средства за разчистването им, биха могли просто да ги превърнат в уютни затворени градини. Ключът е технология за пренасяне на слънчева светлина от околните покриви до затвореното пространство чрез специални "чинии" за улавянето й и оптични влакна. Първият прототип на подземен парк, наречен Lowline, вече е факт в Ню Йорк

 

ИНТЕЛИГЕНТНИ УШИ. Всъщност това е модификация на познатите ни слухови апарати, но несравнимо по-интелигентна. Технологията на Doppler Labs позволява не само да усилвате слабите звуци, но и да приглушавате прекалено силните, или дори да филтрирате част от шума, който стига до ушите ви - примерно звука от флекса на прокълнатия ви съсед от горния етаж.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 65 / 2015