Крачка напред!

Пет технологични области, в които революцията може да дойде още утре

23.11.2015 | 08:42 Редактор: Константин Томов
Крачка напред!

 

Текст КАЛИН АНГЕЛОВ*

 

НАШЕСТВИЕТО НА ГРАФЕНА. Материалът на бъдещето е тук - и колкото и да не ви се вярва, е съвсем близък роднина на старомодните въглища. Графенът е алотропна форма на въглерода - лист с дебелина само един атом. Свойствата му са удивителни: 207 пъти по-як е от стоманата при еднакво тегло, много ефикасен проводник е на топлина и електричество, и освен всичко е почти прозрачен.

 

Теоретичното му съществуване е предсказано отдавна, но едва през 2004 руският физик Андрей Гейм успя да го получи в лабораторни условия (което донесе на него и на колегата му от Манчестърския университет Константин Новосьолов Нобеловата награда по физика за 2010 година). Употребата на графен в практиката е все още ограничена - за миналата година глобалният пазар едва достигна 9 млн. долара. Но перспективите са фантастични - материалът може да се използва в електрониката, медицината, в пречиствателните станции, за съхраняване на енергия и прочие. Неслучайно Европейският съюз и фондацията на Бил Гейтс инвестират масивно в усъвършенстването му.

 

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ БАВАЧКИ. Забравете за фантастичните книжки и нашумелите напоследък сериали. Роботите всеки момент ще потропат на вратата ни в реалния живот. И не ви говорим за машинарията в заводите, а за истински хуманоидни роботи. Голяма стъпка към тях е дребосъкът Palro, който забавлява обитателите на старчески дом в Токио - може да пее, да танцува и да води (относително) свободен разговор, стига да владеете отлично японски.

В Киото пък екипът на професор Хироши Ишигуро е създал Ерика - напълно хуманоиден робот, който разговаря, смее се, примигва, когато не разбира, и дори може здравата да се ядоса, ако я дразните. Според Ишигуро е въпрос само на няколко години подобни завършени андроиди да се появят в домовете ни като помощници и бавачки.

 

                                       Ерика със създателя си

 

 

ДА СИ ПРИНТИРАШ КЪЩА. Вероятно ви е писнало да четете гръмки заглавия за триизмерното принтиране и накрая да видите парче грозновата пластмаса, сякаш купена за левче от панаирджийска будка. Но истината е, че технологията се разви и вече има широка употреба. С тенденция да стане още по-широка. Една холандска компания в момента работи, за да отстрани най-сериозния недостатък на първите поколения принтери - ограничените размери на предметите, които те могат да създават.

MX3D, дъщерна фирма на производител на мебели, е разработила 3D принтер, при който чрез подвижни модули това ограничение отпада. Компанията ще демонстрира възможностите му, като изработи 15-метров мост (като едно цяло парче) и го монтира над канал в Амстердам. Трябва само да се изтегли файл с проекта и да се подаде към машината. Следващата стъпка очевидно ще да изтеглим новата си къща от интернет.

 

                             3D-принтирането вече не е ограничено само до малки предмети

 

 

ГЕННА ТЕРАПИЯ. Откакто човешкият геном бе разчетен, биолози и медици с нетърпение се заеха да проучват възможностите на генната терапия. Тя би била идеалното средство да се избавим от вродените дефекти, които ни правят податливи на различни заболявания, вместо да се мъчим да лекуваме самите заболявания. Но първите експерименти, завършили в някои случаи трагично, показаха, че още не сме подготвени да се бъркаме в работата на природата.

 

Преди няколко години изглеждаше, че най-после ще надскочим тази фаза. Молекулярни биолози откриха метод, с който бактериите се предпазват от вируси, и установиха, че с него могат да променят генетичната информация в клетките - нещо, което би предизвикало революция и в медицината, и в селското стопанство. После патентни и съдебни спорове блокираха проучванията. Но сега един от замесените в първото откритие екипи, начело с Фън Жан от Broad Institute, намери друг подобен механизъм. Кръстен кодово CRISPR-Cpf1, той може да се използва като инструмент за справяне с нелечими в момента заболявания като хорея на Хънтингтън или Алцхаймер. Клиничните изпитания предстоят.

 

СБОГОМ НА МИШКАТА. Стив Джобс и Apple промениха коренно общуването ни с техниката, като създадоха екрани, разпознаващи докосване. Вместо с клавиши и джойстик, днес можете да управлявате телефона или таблета си с интуитивни движения с пръст. Но и това вече е демоде - следващата стъпка е в уреди, които не се налага да докосвате. BMW вече пусна на пазара първия автомобил, в който можете да командвате радиото и навигацията само с жест.

 

                                   Управление с жестове в новата Серия 7 на BMW

 

А в момента няколко компании успоредно работят върху метод да задаваме триизмерни команди на компютрите, просто махайки с ръка. Което може би най-после ще ни отърве от праисторическите (появили се още през 60-те) компютърни мишки. Калифорнийската Leap Motion вече предлага на пазара своята система, която разчита на комплект инфрачервени камери, за да следи жестовете ви. Други работят по различен път, вграждайки сензори за жестове в самите устройства. Project Soli на Google използва радар за засичане на движенията. А швейцарската Fogale Sensation разработва начини да въведем подобно управление дори в съществуващи тъч-скрийни.

---

* Статията е публикувана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 63 / 2015