Базов лагер

Кой казва, че животът на открито трябва да бъде лишен от удобства? 10 остроумни нови джаджи за лятното ви приключение на палатка

18.07.2015 | 09:47 Редактор: Константин Томов
Базов лагер

 

Текст КАЛИН НИКОЛОВ*

Biolite BaseCamp

Походна печка, която не само ще сготви вечерята ви, но и ще зареди телефона и таблета ви. Специален трансформатор превръща част от топлината в електричество и го подава към USB-зарядно.

270 евро, от Basecamp-shop.com

 

 

LifeStraw

Не е задължително да носите туби с вода в планината. Lifestraw е високотехнологична сламка с вградени 7 различни филтъра, с която можете съвсем безопасно да пиете дори от най-зловонното блато. Филтрите издържат над 1000 литра.

24 eвро, от buylifestraw.com

 

Eton Scorpion II

Странно, но при опитите да се откъснем от всичко и да се слеем с природата най-важно за нас е телефонът ни да има връзка. Този Scorpion е едновременно зарядно, радио и фенерче, но за разлика от чисто соларните си аналози може да се справя и без слънце - само трябва да повъртите малко ръчката.

52 евро, от etoncorp.com

 

Windcatcher AirPad 2

Дюшек, който се надува (почти) сам. Остроумната система под ниско налягане прави така, че за всяко ваше издишване в мундщука дюшекът засмуква още 15 пъти по толкова от околния въздух.

80 евро, от windcatchergear.com

 

Minipresso Portable Espresso Machine

Кафе-машина с размерите на термос, която използва хитра система под налягане, за да произведе еспресо с италианско качество. Захранването? Просто натискате малка помпичка - 18 пъти за нормално и 28 пъти за двойно еспресо.

35 евро, от wacaco.com

 

Solar powered camp shower

Евтин и удобен походен душ, който за 3 часа на слънце сгрява почти 20 литра вода и ще ви позволи да се изкъпете съвсем спокойно.

14 евро, от Amazon

 

Leatherman Tread

Тази стоманена гривна съдържа всъщност 25 различни инструмента - от отвертка до френски ключ. И можете да я вземете със себе си дори на борда на самолета.

130 евро, от leatherman.com

 

SPOT Gen3

Добра осигуровка при пътуване из пустошта - ако се загубите или пострадате, устройството не само ще ви покаже къде точно се намирате, но и започва да подава сигнал до международната спасителна служба и местните власти на всеки пет минути. Можете да пращате и съобщения на приятелите си в базовия лагер.

68 eвро, от findmespot.com

 

Scrubba wash bag

Простичка, но отлично работеща идея: водонепромокаема торба с клапан и с няколко вътрешни ребра. Просто сложете мръсните дрехи вътре, сипете вода и потъркайте малко.

44 евро, on Amazon

 

Burnie Grill

Скарата на открито е нещо божествено, но мъкненето на тежкия грил и почистването му съсипват удоволствието. Това самоизгарящо барбекю за еднократна употреба е добро решение - запалвате специалното кубче в средата, изчаквате да се разгори и поставяте скарата си отгоре. После барбекюто ви ще изгори само и ще остави само шепа пепел.

11 евро, от burniegrill.com.

---

* Статията е публикувана в Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 60 / 2015