Къмпинг Градина: Рецепта за лято

5 неща, които правят "Къмпинг Градина" една от любимите дестинации в България

14.06.2021 | 17:06
Къмпинг Градина: Рецепта за лято

Да избереш перфектното място за морска почивка не е лесна работа: целта е в рамките на седмица или две да събереш преживявания за цяла година, и в същото време да си починеш хубаво. На пръв поглед - трудно съвместими задачи. Но има и места, където те могат чудесно да съвпаднат, и "Къмпинг Градина" е от тези редки примери.

Това емблематично място на 30 км южно от Бургас е удивителна комбинация от привидни противоположности: непринудеността и досегът с природата, който само един къмпинг може да даде, в комбинация с лукса и личното пространство на престижен хотел, и даже отлични възможности да пренесете офиса си на метри от морето“, пише авторът. Цялата статия прочетете тук, както и онлайн в дигиталното издание на списанието.

Най-старият къмпинг в България

„Градина“ е прочут отдавна, но повечето хора не знаят, че това всъщност е най-старият къмпинг в България. Появил се е дори преди туризма в съвременния му вид.

Още през втората половина на XIX век местни фермери започнали да отглеждат плодове и зеленчуци в крайморските градини и през летните месеци опъвали свои лагери на самия плаж, за да се грижат за реколтата си. Оттам идва и името на местността - „Градина“.
Разбира се, самият къмпинг се появява доста години по-късно. А след това преживява още една трансформация, за да се превърне в днешното модерно място: с луксозни дизайнерски бунгала с тераси, както и с електрифицирани и водоснабдени парцели за каравани. Който и двата варианта да изберете, възможността вечер да заспите под обсипаното със звезди небе е гарантирана.

Лукс и банички


Само допреди няколко години да отидеш на къмпинг в България, за да си сред природата, означаваше доброволно да се лишиш от неща като удобно легло, течаща топла вода и нормални санитарни условия. Слава Богу, днес не се налагат никакви жертви. „Градина“ обещава безукорни удобства както за обитателите на луксозните си бунгала, така и за онези, които биха предпочели свободата на собствената си каравана.

Колкото до храната, тукашната баничарница отдавна се е прочула по цялото южно Черноморие и немалко хора се отбиват дори само пътьом, за да си припомнят вкуса на неповторимото й гьозлеме. Плажните ресторантчета предлагат разнообразие на съвсем прилични цени, а ако искате пълна самостоятелност, къщичките са изключително богати откъм кухненско оборудване.

Пясък и щъркели

4-километровият плаж на Градина открай време се слави като един от най-хубавите в България. Върху финия му пясък на първа линия са разположени и най-луксозните VIP бунгала на къмпинга, които настаняват между четирима и шестима с гледка от терасата, на която трудно ще устоите.
За разлика от толкова други места по българското Черноморие, тук усещането за връзка с природата ни най-малко не е загубено. В потвърждение на това, върху вековните дървета в комплекса са свили гнезда няколко двойки щъркели.

А когато тукашното спокойствие ви зареди напълно батериите, къмпингът предлага и доста по-активни развлечения и водни спортове.

Изкуството на сърфа

Разположението на залива създава чудесни условия за каране на сърф, кайтсърф, уиндсърф и още дузина водни спортове. Сърф училището на „Къмпинг Градина“ си създаде много добра репутация през годините. Тук ще ви научат на основите буквално за два дни, и ще ви предадат всички тънкости на сърфа в рамките на една нормална почивка.


Островите Свети Иван и Свети Петър
 

От „Градина“ се разкрива и гледка към най-големия български черноморски остров Св. Иван.  Само на километър северно от стария град на Созопол, той се простира на 660 декара площ - и на три хилядолетия назад в миналото. Още през VII век преди Христа тук е имало тракийско светилище, а през средновековието на острова се е издигал манастирът "Света Богородица", един от важните книжовни центрове на Първото и Второто българско царство.

Свети Иван и близкият Свети Петър са и природни резервати, дом на над 70 вида птици, включително на най-големите у нас колонии на средиземноморски и жълтокраки чайки. Островите са много приятна дестинация за дневна разходка - само имайте предвид, че в началото на лятото, когато гнездят чайките, достъпът е ограничен.