Изборите в Турция протичат на фона на протестите срещу Ердоган

В страната се провеждат важни местни избори

30.03.2014 | 09:56 Редактор: Елена Кирилова
Изборите в Турция протичат на фона на протестите срещу Ердоган

В Турция се провеждат важни местни избори, които протичат на фона на протестите срещу управлението на премиера Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието.

Анализаторите смятат, че съдбата на премиера до голяма степен зависи от резултатите в столицата Анкара и тези в Истанбул, който пък е смятан за съкровищницата на турската политика.

Ако управляващата партия загуби изборите, това би имало лошо отражение върху самия Ердоган, посочват експерти. Според тях именно той е фигурата, която в момента държи партията заедно. По тази причина дори и противниците му, които искат той да напусне, се страхуват, че това може да доведе до разпада на партията и на цялата турска политика, което би довело до завръщането на политическия хаос и икономическата криза от 90-те години.

Анализаторите са на мнение, че аудиозаписите, които уличават Ердоган и сина му в участие в корупционни сделки, могат да не се отразят значително на популярността му. Вместо това силата им може да се обърне срещу ислямския проповедник Фетхулах Гюлен, когото Ердоган обвинява за манипулиране на записите.

Турция ще се обърне против сегашния си премиер именно заради този скандал, твърдят от опозиционната Републиканска народна партия.

Кандидатът за кмет от Прокюрдска партия на мира и демокрацията заяви, че кюрдският проблем, който не е разрешен през 90-те години, се е насочил към решаваща точка. Мъжът твърди, че изборите са знакови именно за намирането на решение, а кюрдите ще получат отговори на своите искания. Те настояват да получат нов статут и повече социални права.

Прокюрдската партия на мира и демокрацията държи да има демократична автономност, включваща създаването на местна администрация за решаване на политически, икономически и образователни проблеми в региона.

Повече по темата вижте във видеото!