ГЕРБ с малка преднина пред БСП за евроизборите, според Алфа Рисърч

Електоралните нагласи са за напрегната предизборна битка.

28.02.2014 | 17:53 Редактор: Мариета Иванова
ГЕРБ с малка преднина пред БСП за евроизборите, според Алфа Рисърч

ГЕРБ изпреварва макар и с малко БСП за предстоящите през май европейски избори. Това показват данните от проучване на "Алфа Рисърч". Електоралните нагласи за евровота сочат, че предстои напрегната битка-от една страна за победител в изборите, а от друга - за място в Европарламента.

Социолозите отбелязват, че по-голяма част от запитаните имат намерение да упражнят правото си на глас през май. Едва 46% са решили за кого да гласуват.

С 16, 9 % партията на Борисов бележи преднина пред БСП. Готовност да дадат гласа си за левицата са изразили 15,1 на сто от анкетираните. С 6.9% ДПС запазва третото си място. Проучването дава място и на "България без цензура", която печели 5.5%. Формацията на Бареков влиза в конкуренция за излъчване на евродепутати с движението на президента Георги Първанов - АБВ и с Реформаторския блок.

54% от запитаните подкрепят инициативата на президента за провеждане на референдум по въпроси на изборното законодателство, а 15% са против. За 44 на сто от анкетираните е най-добре референдумът да се проведе заедно с европейските избори през май тази година, докато 17% са на мнение, че той трябва да се отложи във времето и да бъде насрочен след тях.

В края на февруари доверието към правителството бележи пореден спад и стига до 18%, а негативните оценки към кабинета нарастват до 53 на сто. 63% от хората заявяват, че е по-добре да се проведат нови избори, а според 34 на сто правителството трябва да продължи да работи в сегашната конфигурация.

Личните рейтинги на лидерите на ГЕРБ и БСП – Бойко Борисов и Сергей Станишев, също са близки.
Личният рейтинг на премиера Пламен Орешарски остава без промяна. Доверието към президента Росен Плевнелиев, главния прокурор Сотир Цацаров и еврокомисаря Кристалина Георгиева също остава почти без промяна.