BBC: Украински изтребител може да е свалил малайзийския самолет?

Нови версии за свалянето на полет MH-17 ще бъдат представени във филм на британската медия на 3 май

25.04.2016 | 15:10 Редактор: Ирина Георгиева
BBC: Украински изтребител може да е свалил малайзийския самолет?

Украински самолет, а не ракета земя-въздух може да е свалила малайзийския самолет Boeing777, разбил се в Източна Украйна през юли 2014 г. Новата версия и доказателства ще бъдат представени в документален филм на BBC, който ще бъде излъчен на 3 май, съобщи Daily Mail.

В официалния доклад полет MH-17 на авиокомпания Malaysian Airlines е бил улучен от ракета "Бук" руско производство, изстреляна от район в Украйна, контролиран от подкрепяните от Русия бунтовници, пише БНР. Във филма на BBC обаче се цитират свидетелства на хора, които са видели, че самолетът е бил свален от изтребител. 

"Беше лято, време на жътва. Чухме гръм. Отначало помислихме, че видяхме черен дим и два самолета, малки като сребърни играчки. Единият летеше направо, а другият зави обратно, когато се чу гърмежът, и отлетя, откъдето беше дошъл", разказва Наташа Беронина във филма. 

Друг очевидец твърди, че е видял изтребител да изстрелва ракета, след което е чул силен гръм.

Британският Daily Express отбелязва, че германският разследващ журналист Били Сикс е интервюирал за филма 100 свидетели, седем от които са казали, че са видели изтребител. Според тях е имало два изтребителя и единият е изстрелял ракета въздух-въздух, а другият е стрелял с оръдие по пилотската кабина на малайзийския самолет.

Украинският военен пилот Владислав Волошин, обвинен във връзка с разбиването на самолета, отрече подобно нещо. По думите му в деня на катастрофата не е имало полети и не е имало ракети въздух-въздух, а той и колегите му са имали на изтребителите си ракети въздух-земя за наземни цели, посочва Daily Mail.

Друга теория, която ще бъде представена във филма, твърди, че пътническият самолет е бил взривен при подкрепяна от ЦРУ "терористична операция", при която на борда са били поставени две бомби. Версията се лансира от частния следовател Сергей Соколов, който твърди, че украинските и холандските служби за сигурност са помогнали на ЦРУ да постави бомбите в самолета в Холандия. По думите му "този терористичен акт е бил претекст, първо, да бъдат засилени санкциите срещу Русия, второ, да се покаже на света, че Русия е варварска страна, и трето, да се увеличи присъствието на НАТО в Европа, в частност в Украйна".

Малайзийският Boeing777, пътуващ от Амстердам за Куала Лумпур, се разби на 17 юли 2014 г. в Източна Украйна. Загинаха всички 298 души на борда.