Обама иска 1,8 млрд. долара от Конгреса за борба със зика

Парите са за контрол на комарите и за разработване на ваксини

08.02.2016 | 18:12 Редактор: Ирина Георгиева
Обама иска 1,8 млрд. долара от Конгреса за борба със зика

Администрацията на американския президент Барак Обама заяви, че ще поиска от Конгреса на САЩ 1,8 млрд. долара за спешно финансиране на борбата с вируса зика.

Още по темата

Вирусът, който се предава основно чрез комари, бързо се разпространи в Северна и Южна Америка. Той се свързва с микроцефалия - състояние, при което бебетата се раждат с недоразвити мозъци.

Парите ще отидат за усилията по контрола на комарите и за изследователски програми за създаване на ваксини наред с други инициативи.

Белият дом съобщи, че част от парите ще отидат за "повишаване на способността на засегнатите от зика страни да се борят с комарите и да контролират предаването" на вируса.

Вирусът в момента е разпространен в 26 страни в Северна и Южна Америка, според данни на здравната организация Pan American. Освен това американските Центрове за контрол на заболяванията (CDC) потвърди за 50 случая на вируса в САЩ сред хората, които са пътували до засегнатите райони и завърнали се от тях.

Миналата седмица беше потвърдено, че зика се предава и по полов път.

Какво представлява вирусът зика?

  • Вирусът се разпространява от комари предимно от род Aedes, които пренасят тропическа и жълта треска;
  • Първият случай на вируса е регистриран през 1940г. в Африка, но се разпространява и в Латинска Америка;
  • Учените казват, че има все повече доказателства за връзка с микроцефалия, която води до това бебета да се раждат с малки глави;
  • Вирусът може да доведе до повишена температура и обрив, повечето хора не показват никакви симптоми. Няма известно лечение;
  • Единственият начин да се борим с вируса е като се изхвърля застоялата вода, където комарите се размножават и да се защитим срещу ухапване от комар;