Не подценявайте грипа, съветва експерт

Ако става въпрос за деца, трябва да се търси незабавно лекарска помощ, заяви д-р Ангел Кунчев

07.02.2016 | 10:37 Редактор: Ирина Георгиева
Не подценявайте грипа, съветва експерт

Грипът не трябва да се подценява, защото при 2-3% от пациентите могат да настъпят тежки усложнения. Това заяви главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев пред Нова телевизия. Той подчерта, че когато става въпрос за деца, трябва да се търси незабавно лекарска помощ. Д-р Кунчев призова родителите, чиито деца имат грипни симптоми, да предприемат превантивни мерки, за да не се разпространява заболяването. 

"Действително в Стара Загора има достигнати епидемични нива. Има още няколко области, които са с над средната заболеваемост за страната. Но има и едно задържане на заболеваемостта. Обикновено сме свикнали много по-бързо да се вдига заболеваемостта и бързо да пада. В случая имаме едно задържане от около две седмици, на почти еднаква стойност. Така е много трудно да се прогнозира кога и дали други области ще достигнат до епидемични нива. Очаквам другата седмица", заяви д-р Кунчев.

Грипът е с рязко начало - висока температура, силна отпадналост, главоболие, болки по мускулите, ставите, очните ябълки, уточни д-р Кунчев. Той поясни, че в началото може да няма хрема и кашлица, но и те се появяват доста бързо.