Италия съди "Газпром" за 759 млн. евро заради "Южен поток"

Италианската копания Saipem трябваше да изгражда подводната част на проекта

01.02.2016 | 13:20 Редактор: Мария Аладжова
Италия съди

Италия ще съди "Газпром" заради отказа от "Южен поток", пише руското делово издание РБК. Италианската компания Saipem, която трябваше да изгражда подводната част на газопровода, е завела арбитражен иск срещу "Газпром" за 759 млн. евро.

По данни на РБК искът е внесен в Международната търговска палата в Париж и е срещу регистрираното в Холандия дружество South Stream Transport B.V., което е под контрола на руската компания.

Ръководството на "Газпром" е било уведомено за готвения арбитражен процес на 15 декември миналата година. От италианското дружество подчертават, че искът може да бъде добавен към общия списък от загуби, последвали след прекратяването на договора между двете компании. Очаква се, че общата сума ще надхвърли посоченото в сегашния иск. 

През март 2014г., когато Saipem бе избрана за основен изпълнител на първата тръба на "Южен поток", стойността на договора се оценяваше на около 2 млрд. евро. Месец по-късно бе подписан и договор за строителство на втората планираните 4 тръби съвместно с швейцарската Allseas Group, чиято стойност не е обявявана.

От South Stream Transport се опитвали да се договорят извън съда, пише още РБК, позовавайки се на представител на компанията. По думите му руското дъщерно дружество ще оспорва всички претенции на Saipem. Засега не се разкриват подробности около съдебния процес.