Санкциите над Иран падат на 16 януари

Очаква се доклада на IAEA

16.01.2016 | 11:17
Санкциите над Иран падат на 16 януари

Международните санкции, наложени на Иран ще бъдат вдигнати в събота, 16 януари, когато Международната агенция по атомна енергия /IAEA/ публикува окончателния си доклад по ядрената програма на Иран, каза външният министър на Иран Мохамад Джавад Зариф, цитиран от Ройтерс.

Зариф пристигна във Виена рано сутринта в събота, където Международната агенция по атомна енергия се очаква да представи доклада, с който да потвърди, че Иран е изпълнил ангажиментите си по ядрената сделка, постигната миналата година. Това ще означава, че 16 януари ще бъде считан за „ден на изпълнение“ и дата на вдигане на санкциите.

„Днес ще публикуваме доклада на директора на Международната агенция за атомна енергия за изпълнението на споразумението, след което в съвместно изявление ще обявим началото на сделката“, каза Зариф, цитиран от ИРНА.

Още по темата

Докладът, ако бъде публикуван, ще отбележи изпълнението на ядрения договор от 14 юли 2015. То бе ратифицирано от парламента в Техеран на 13 октомври 2015.

Според сделката Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма срещу вдигане на някои от санкциите от ЕС, САЩ и ООН, което би позволило милиарди долари инвестиции да потекат към страната.

„Днес е хубав ден за иранския народ“, каза Зариф, цитиран от ISNA.

Зариф ще се срещне с американския държавен секретар Джон Кери в събота.

Еевропейският комисар по външна политика Федерика Могерини вече пусна снимка от срещата си със Зариф.