Германия вкарва бежанците в системата

Лични карти ще се получават от февруари

15.01.2016 | 00:04
Германия вкарва бежанците в системата

Пръстови отпечатъци, страна на произход, здравословно състояние, квалификация и контакти ще съдържат новите документи за самоличност за бежанците, одобрени от германския парламент. Централизирана система ще позволи на всички правителствени агенции да получат достъп до информацията, съобщи DW.

Федералният парламент одобри в четвъртък план, който ще осигури лични карти, свързани с обща система за данните на бежанците.

Новият закон цели да предостави на властите възможност да следят кой влиза в най-гъстонаселената страна на ЕС, приела над 1,1 млн. бежанци през 2015.

От началото на февруари бежанците, регистрирани в Германия ще получат лична карта с цялата информация, нужда за кандидатстване на бежански статут.

До лятото новата система ще заработи напълно.

Решението бе взето след критика на децентрализираната система в Германия, позволяваща н някои имигранти да фалшифицират документите си или да се регистрират много пъти.

В момента бежанците най-напред получават документ на хартия със снимка от полицията или местния офис за регистрация на чужденци. Две седмици по-късно те трябва да се регистрират във Федералния имиграционен офис BAMF, като предоставят лични данни и отпечатъци и да получат различен документ за самоличност. При участието на пет различни агенции, властите трудно обменят информация.

Още по темата

Министърът на финансите Волфганг Шойбле каза, че европейските партньори трябва да осигурят повече средства за решаване на кризата с потока бежанци от страните с военни конфликти в Европа. Според него това е „задача номер 1“ за Европа.

Средствата са необходими за намаляване на движението на бежанците и сътрудничество със съседни региони, каза Шойбле в Брюксел преди петъчното заседание на министрите на финансите на ЕС.

Изказването на Шойбле бе направено ден след като Федералното бюро за борба с престъпността в Германия потвърди в четвъртък рязък скок на нападенията над бежански центрове през 2015, посочвайки цифра, шест пъти по-голяма от 2014.