Германия обяви по-сурови закони за депортация и сексуално насилие

Министрите на вътрешните работи и правосъдието пред пресата

12.01.2016 | 18:45
Германия обяви по-сурови закони за депортация и сексуално насилие

Министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезиер и министърът на правосъдието Хейко Маас предлагат по-сурови закони за депортация и сексуално насилие след безредиците в Кьолн на Нова година, съобщи Ройтерс.

Доклад на Министерството на вътрешните работи на Северен Рейн-Вестфалия посочва 516 оплаквания, регистрирани на Нова година, от тях 237 са от сексуален характер.

Друг доклад на полицията в Кьолн дава подробни описания на престъпленията, посочвайки всеки отделен случай, в който жени, заобиколени от групи мъже са били опипвани. Често са им били открадвани телефоните и портфейлите.

Общо 19 заподозрени са идентифицирани, всички чужденци.

Маас предупреди срещу объркване на "невинната по-голяма част от бежанците" с "чужденците-престъпници" и каза, че новият проектозакон покрива случаи като тези в ьолн.

"В проектозакона се описват точно тези случаи, които станаха в Кьолн. В бъдеще ще говорим за сексуално насилие или изнасилване, ако жена не може да се защитава защото е била изненадана, точно както стана в Кьолн. Или ако не може да се защити, защото е уплашена от още по-голямо насилие, както видяхме в Кьолн, където имаше групи от мъже", каза Маас.

Още по темата

Полицията в Кьолн ще създаде 100-членен екип, който да разследва нападенията на Нова година.

Полицаите работят с прокуратурата и следователите, които проверяват съобщения в социалните медии в навечерието на събитията.

През уикенда шестима пакистанци, трима гвинейци и двама сирийци бяха атакувани в Кьолн от хулигани, които искали отмъщение за нападенията в града, съобщи в понеделник германската полиция.

Свидетели пишат, че друг мъж от африкански произход е бил нападнат, но самоличността е неизвестна, защото не се е оплакал в полицията.

 

Германският канцлер Ангела Меркел не се поддаваше на натиска да сложи таван на броя мигранти, които страната приема с мотива, че това би означавало да затвори границите - стъпка, която би осъдила Шенгенската зона за свободно движение.

В последните месеци Меркел предприе по-суров тон и през декември обеща "значително да намали" пристиганията. Тя даде през уикенда повече права на властите да задържат мигранти, които извършват престъпления, включително и да ги депортират.