Тръмп обвини Клинтън и Обама за ИДИЛ

Предизборна реч в Мисисипи

03.01.2016 | 05:09
Тръмп обвини Клинтън и Обама за ИДИЛ

Кандидатът за президент от Републиканската партия в САЩ Доналд Тръмп обвини конкурентката си от Демократическата партия Хилъри Клинтън и президента Барак Обама в създаването на Ислямска държава и обеща да прекрати всякакви мерки за контрол на оръжието, ако бъде избран, съобщи Ройтерс.

На предизборен митинг в Мисисипи Тръмп каза, че демократите са създали ИДИЛ.

„Те създадоха ИДИЛ. Хилари Клинтън и Обама“.

Още по темата

В речта си Тръмп засегна всичките теми от кампанията си и цитира позитивни проучвания, след което бе аплодиран.

Соченият за фаворит на републиканците за президентската надпревара каза, че заради скандала с мейлите Хилъри Клинтън заслужава затвор.

Тръмп каза, че Обама се опитва да „атакува“ Втората поправка в Конституцията на САЩ, позволяваща притежанието на оръжие. Той критикува плановете на президента да обсъди с главния прокурор Лорета Линч мерките за намаляване на насилието, свързано с притежанието на оръжие в САЩ.

В седмичното си обръщение към нацията Барак Обама каза, че е получил „твърде много писма от родители, учители и деца“, за да не направи нищо.

Проучване на общественото мнение на Reuters/Ipsos от 24 декември показва, че Тръмп има 39,3% от подкрепата на републиканците, следван от сенатор Тед Крус с 12,8%, пенсионираният неврохирург Бен Карсън с 9,6% и сенатор Марко Рубио с 8,5%. Буш събира 6,1%.

По време на кампанията си Тръмп обеща да похарчи 2 млн. долара за седмица „и дори повече“, каза той на 2 януари в самолета си, с който прави предизборната обиколка.

В реч пред свои симпатизанти кандидатът на демократите Хилъри Клинтън обеща да обяви за геноцид преследването на язидите от ИДИЛ в Ирак.