Ал-Шабаб използва Доналд Тръмп в пропаганден филм

Кадрите показват едно от последните му предложения - да бъде забранено на мюсюлманите да влизат в САЩ

02.01.2016 | 16:33 Редактор: Ирина Георгиева
Ал-Шабаб използва Доналд Тръмп в пропаганден филм

Сомалийската ислямистка групировка Ал-Шабаб пусна пропагандно видео с кандидат-президента на САЩ Доналд Тръмп, пише BBC. Кадрите показват едно от последните му предложения  - да бъде забранено на мюсюлманите да влизат в САЩ.

Видеото показва членове Ал-Шабаб - която е свързана с Ал Кайда - да подканват афроамериканците да приемат исляма и да вземат участие в свещената война. В краткия филм се посочва, че расизмът, полицейското насилие и антимюсюлманските настроения са широко разпространени в САЩ.

Екипът, който провежда президентската кампания на Тръмп все още не е отговорил на видеото.

През последните години няколко сомалийски-американци от Минесота са отишли да се борят за Ал-Шабаб в Сомалия.

Предложението на Тръмп за "тотално и пълно прекратяване на влизането на мюсюлмани в САЩ" следва да остане в сила, "докато представителите на САЩ разберат какво е мюсюлманското отношение към държавата." Коментарът му беше широко осъден в САЩ. Бившият държавен секретар на САЩ и кандидат за президент Хилъри Клинтън определи Тръмп като "най-добрия кадър" на ИДИЛ.

Изказването на Тръмп е показана между два клипа на екстремисткия лидер Ануар ал Аулаки, който бе убит при въздушен удар с дрон в Йемен през 2011г.

Филмът е разпространен на 1 декември в Twitter от Медийна фондация Ал Катаиб, ислямистка екстремистка организация, съобщава SITE.

Ал-Шабаб, която има за цел да свали, подкрепяното от Запада правителство в Сомалия и да наложи строга версия на шериата (ислямското право), често атакува Кения и Етиопия.

/Снимка: Архив/