Рекордни нива на атмосферно замърсяване в Китай

В Пекин е обявен червен код

07.12.2015 | 16:21 Редактор: Мария Аладжова
Рекордни нива на атмосферно замърсяване в Китай

Още по темата

В Пекин е обявен код червено, заради непреодолимия смог над града, предава BBC. За пръв път Китай обявява крайна степен на опасност заради явлението, което се получава в резултат от смесване на замърсения въздух и мъглата.

Китайските власти алармираха, че този път градът ще потъне в гъста мъгла за поне три дни. По време на периода ще бъде забранено използването на автомобили. 

В момента замърсяването на въздуха в Пекин е по-малко от миналата седмица. Въпреки това червеният код е обявен заради очакваното покачване на нивата през следващите три дни. По данни на властите в четвъртък студеният фронт ще разчисти смога.

Днес системата за наблюдение на нивата на атмосферното замърсяване отчетоха 10 пъти по-висока стойност от препоръчителния лимит, съобщава още BBC. Мониторите са показали 256 микрограма замърсени частици на квадратен метър. Според Световната здравна организация допустимото безопасно количество е 25 микрограма на кв. метър.

Китайски медии съобщиха, че през изминалите два дни видимостта в Пекин е била намалена до 200 метра.

Само преди няколко дни Китай взе участие в Международната конференция за климата в Париж, която имаше за цел да изработи план за намаляване на вредните емисии, отделяни в околната среда. В конференцията участваха представителствата на 150 страни, сред които САЩ и Русия.

Китай е най-големият замърсител в глобален мащаб заради многобройното си население от 1,357 милиарда.