Отпада ограничението за едно дете в Китай

Мярката беше въведена през 1979 г.

29.10.2015 | 17:37 Редактор: Мария Аладжова
Отпада ограничението за едно дете в Китай

На семействата в Китай вече им е разрешено да имат по две деца, предаде BBC. Китайската политика за едно дете официално отпада, стана ясно от изявление на Комунистическата партия в Пекин. Причините: застаряващото население на страната и намаляване на работната ръка.

30% от населението в Китай са хора на над 50-годишна възраст

Ограничението беше наложено в страната през 1979 г., с цел да бъде спряно бързото нарастване на популацията. Изключения са допускани за етнически малцинства, а от 2013 година и за родители, които в собствените си семейства са били единствени деца. Счита се също така, че забраната е довела до дисбаланс в съотношението на половете.  

От 1979 година насам мярката е предотвратила раждането на 400 млн. малчугани, а наказанията за второ дете са варирали от глоби до насилствени аборти. Това отчасти е допринесло и за загубата на човешки ресурс в различните сектори.

Семействата с по едно дете са се превърнали в социална норма

Експерти обаче са на мнение, че отпадането на ограничението няма да доведе до желани резултати. Според тях решението е взето прекалено късно, тъй като икономическите трудности в страната заради свръхпопулацията съществено ограничават семействата.