САЩ праща спецчасти срещу ИДИЛ

Министърът на отбраната на САЩ

01.12.2015 | 21:03
САЩ праща спецчасти срещу ИДИЛ

САЩ ще разположи спецчасти в Близкия изток за борба с Ислямска държава в Ирак и Сирия, съобщи американският министър на отбраната Аш Картър, цитиран от АП.

Картър каза пред комисията за въоръжените сили, че спецчастите ще могат да провеждат операции, да освобождават заложници, да събират информация и пленяват лидери на ИДИЛ. Картър каза още, че това ще подобри разузнавателните данни и ще генерира повече обекти на атаки.

Картър не посочи числеността на контингента на фона на растящите призиви на републиканците са повече американски войници на място и разделението сред американците по въпроса за военното участие в операциите.

Той каза, че броят на спецчастите ще бъде „по-голям“ от 50 души, но не даде повече подробности. Не каза и къде ще бъдат разположени.

В момента американските войници в Ирак са 3500 и президентът Барак Обама преди това бе обявил, че ще прати по-малко от 50 души от спецчастите в Сирия.

Картър каза, че операции в Ирак ще се провеждат по молба на иракското правителство и ще са насочени към защита на границите и развитие на армията. Но американските части ще могат да провеждат самостоятелни операции в Сирия, каза министърът.

Картър каза, че частите могат да са само американски, но по-вероятно ще бъдат смесени с вероятно кюрдски бойци или членове на други организации. Според него новите сили могат да водят операции като тези, провеждани в началото на годината.

Картър каза, че ще има „сили в готовност“, което означава, че ще бъдат разположени в Ирак и подготвени да действат по всяко време, съобщава АП. Той нарече мисията „нов начин за постигане на целта ни“ за унищожаване на Ислямска държава.

„И ще има още“ в близките месеци, каза Картър.

През октомври американските спецчасти и иракската армия проведоха операция срещу бункер в северен Ирак като освободиха около 70 иракски затворници, които щяха да бъдат екзекутирани. Един американски войник бе убит при операцията, първата жертва в бой в Ирак откакто САЩ започна военната си кампания срещу ИДИЛ през август 2014.

Проучване на Gallup показва, че 47% от американците подкрепят изпращането на повече сили на място в Сирия и Ирак и 46% са против.

„В последните седмици, с подобреното разузнаване и разбиране на операциите на ИДИЛ, засилихме въздушната кампания срещу петролните дейности на ислямистите, важна опора на финансовата инфраструктура на ИДИЛ“, каза Картър.

„Освен че унищожихме инсталации като кладенци и преработващи съоръжения, ние взривихме близо 400 цистерни на ИДИЛ, редуцирайки важен източник на ежедневни приходи. Ще има и още“, каза Картър.