Германия планира да изпрати 1200 военни в Сирия

Те ще обслужват разузнавателни самолети, фрегата и други

29.11.2015 | 10:57 Редактор: Мариета Иванова
Германия планира да изпрати 1200 военни в Сирия

В подкрепа на борбата с терористичната групировка „Ислямска държава” командващите въоръжените сили на Германия планират да изпратят 1200 военнослужещи в Сирия. Това  е съобщил генералният инспектор на Бундесвера Фолкер Викер в интервю за в. Bild am Sonntag, предава ТАСС.

„От военна гледна точка – за обслужването на самолети и кораби ще са необходими около 1200 войници,”заяви той. По този начин операцията в Сирия ще се превърне в най-голямата задгранична мисия на германските въоръжени сили. Министерството на отбраната обсъжда детайлите по мисията, а правителството има намерение да получи мандат за нея още тази година, отбелязва Bild am Sonntag. – „Операцията ще започне веднага след неговото получаване,” отбеляза Викер.

Близо две седмици след атентатите в Париж от 13 ноември федералното правителство взе решение да се отзове на молбата за помощ в Сирия на френския президент Франсоа Оланд, посочва ТАСС. Германия планира да изпрати в Сирия разузнавателни самолети „Торнадо”, фрегата и самолети-танкери в подкрепа на операциите в борбата с Ислямска държава. По думите на Винкер Германия има готовност да осигури между 4 и 6 самолета "Торнадо", които да бъдат разположени на две места. – „В момента водим преговори с Турция и Йордания за разполагане на базите им в Инджирлик и Аман,” уточни той.