Ердоган предупреди Русия да не си играе с огъня

Въпреки предупреждението турският президент посочи, че не иска да пострадат отношенията на Анкара с Москва

28.11.2015 | 12:14 Редактор: Ирина Георгиева
Ердоган предупреди Русия да не си играе с огъня

Турският президент Таип Ердоган предупреди Русия на 27 ноември да не си "играе с огъня", позовавайки се на съобщения, че турски бизнесмени са били задържан в Русия, докато от Москва заявиха, че ще прекратят безвизовия режим на пътуване с Турция, пише Reuters.

Отношенията между бившите антагонисти на Студената война са влошени след като Турция свали руски бомбардировач близо до сирийската си граница на 24 ноември. Русия вече заплаши Турция с икономически ответни мерки, които Ердоган нарече "емоционални" и "неподходящи".

Инцидентът отвлече вниманието на Запада, който се опитва да изгради подкрепа за водената от САЩ коалиция срещу ИД в Сирия. Почти 5-годишната сирийска гражданска война допълнително се усложни от руските въздушни удари в защита на президента Башар Асад.

Турция има широки търговски връзки с Москва, които могат да пострадат след инцидента. На 27 ноември в Русия бяха арестувани турски бизнесмени, защото искали да посетят бизнес събитие с туристически визи.

Русия си играе с огъня, когато се държи зле с турски граждани, заяви Ердоган по време на реч в Байбурт.

"Ние наистина отдаваме голямо значение на отношенията си с Турция ... и не искаме да пострадат по някакъв начин." - допълни Ердоган.

Турският президент заяви, че може да разговаря с руския си колега Владимир Путин по време на срещата на върха за климатичните промени в Париж следващата седмица. Путин отказва да разговаря с Ердоган, защото от Анкара не искат да се извинят за свалянето на руския бомбардировач, посочи един от съветниците на руския държавен глава.

От своя страна Ердоган смята, че Турция заслужава извинение, защото нейното въздушно пространство е било нарушено.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва ще прекрати безвизовия режим с Турция от 1 януари, което би могло да повлияе на туристическата индустрия в Турция.