Ненчев: Напрежението в Сирия ескалира, което може да засили бежанската вълна

Бихме могли да изпратим до 1000 военнослужещи на границата, ако се наложи, уточни военният министър

28.11.2015 | 10:49 Редактор: Ирина Георгиева
Ненчев: Напрежението в Сирия ескалира, което може да засили бежанската вълна

Напрежението в Сирия ескалира, което би следвало да доведе до засилване на бежанската вълна, включително и към България. Това съобщи министърът на отбраната Николай Ненчев за NovaNews. По думите му страната ни е готова за всичко, а ако е необходимо за часове могат многократно да се увеличат военнослужещите по границата.

ихме могли да изпратим до 1000 военнослужещи на границата." - уточни министър Ненчев. 

Няма да се размине без сухопътна акция в Сирия, прогнозира министър Ненчев.

"На този етап от нас не е искано да участваме в нещо подобно. Теоретично е възможно страната ни да участва в сухопътна операция в Сирия, но нямаме такъв казус. Ако такъв казус се появи, ще разговаряме тогава." - добави военният министър. 

Още по темата

Конфликтът Анкара-Москва

Следим с особено безпокойство това, което се случва между Анкара и Москва, заяви министър Ненчев. Той вярва, че ще се намери политическо решение на конфликта.

"Вярваме, че напрежението ще спадне и ще се предложи решение и вариант на двете страни да бъдат доволни от едно бъдещо общо споразумение за спазване на международното право." - поясни министър Ненчев.

Към този момент няма пряка опасност за България и националната ни сигурност, заяви военният министър. Според него обаче винаги има опасност от косвена.

Още по темата

МиГ-29

Получихме ясна и категорична подкрепа за ремонта на МиГ-29, отбеляза министър Ненчев. Той припомни, че 133 депутати на първото гласуване подкрепиха споразумението.

"Даваме шанс на българската авиация. Това беше един от основните въпроси, които ме тревожиха и които бях решил твърдо да реша, за да дам стимул и основание на българската авиация и разбира се основание, че България сама ще продължи да защитава въздушното си пространство." - поясни министър Ненчев.

Военният министър подчерта, че споразумението с Полша не ощетява България и е изгодно точно от финансова гледна точка за страната ни.

/Снимка: Архив/


коментирай >
Още от България
ТV Програма
Сега
Следва
12:00

Хайка за вълци – български сериен телевизионен филм, драма, 2000 г.; Режисьор Станимир Трифонов; по сценарий на Ивайло Петров; Оператор Иван Варимезов и Емил Пенев; Музика Божидар Петков; в ролите: Николай Урумов, Петър Попйорданов, Иван Ласкин, Малин Кръстев, Валентин Танев и др /п./

гледай на живо Video пълна програма