Ненчев: За първи път от години имаме визия за развитието на ВВС

Споразумението гарантира, че авиацията ни ще продължи да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство, допълни Ненчев

27.11.2015 | 15:32 Редактор: Ирина Георгиева
Ненчев: За първи път от години имаме визия за развитието на ВВС

България има своя визия за развитието на Военновъздушните сили за първи път от много години, заяви министърът на отбраната Николай Ненчев след ратификацията на споразумението за логистична подкрепа за самолети МиГ-29, предаде правителственият пресцентър. 

"Атаките срещу това решение през изминалите месеци бяха много. Абсолютно сигурен съм, че ограничаването на зависимостта на Българската армия от страни извън EС и НАТО е правилна стъпка в този труден момент за България и света." - коментира министър Ненчев.

Според министърът на отбраната това споразумение дава гаранции, че българската авиация ще продължи да изпълнява задълженията си по охрана на въздушното пространство и е началото на дългосрочно партньорство.

"То ще гарантира възможността на българските пилоти да летят със съвременно оборудване. Днес многократно подчертах, че полската страна, която е наш партньор и съюзник в ЕС и НАТО, дава гаранции за качеството на ремонта и сигурността на полетите. Мога спокойно да отговоря на нападките относно сигурността на българските летци и да заявя, че заставам категорично зад решението си като министър да се сключи този договор." - коментира още министър Ненчев.

Полша сама ремонтира своите 39 самолета МиГ-29 в последните 10 години и през това време няма нито един аварирал самолет, подчерта министърът.

"Полша ремонтира изтребителите МИГ 29 по собствена документация и не се нуждае от руски лиценз. Пълен списък на необходимите документи е включен в Анекс към Споразумението. Полският национален орган по осигуряване на качеството на продукцията за нуждите на полското Министерство на националната отбрана е отговорен за осигуряване на качеството при ремонта на двигателите. Прилага се система за управление на качеството AQAP 2120, разработена и приета от НАТО." - поясни още министър Ненчев.