Русия въвежда визов режим за турските граждани

Решението ще влезе в сила от 1 януари 2016 г.

27.11.2015 | 20:08 Редактор: Мария Аладжова
Русия въвежда визов режим за турските граждани

По информация на РИА Новости руското правителство е взело решение да въведе визов режим за Турция от 1 януари 2016 година. Това съобщи на 27 ноември външния министър на страната Сергей Лавров. Изявлението му беше направено по време на пресконференция, на която са обсъждани преговорите между него и външният министър на Сирия Валид Муалем. 

Русия въведе поредното ограничение за Турция с аргумента, че съществува заплаха от терористични атаки след свалянето на руския боен самолет Су-24. Лавров отбеляза, че рисковете не са измислени от Кремъл, с цел отмъщаване за инцидента:

„Тази опасност е съвсем реална и ние заявяваме за това съвсем отговорно“, каза външният министър. 

Председателят на международния комитет на Съвета на федерацията Константин Косачов добави, че решението е взето поради „нарастващото усещане, че Турция има тесни връзки с международната терористична общност“. 

Мнозина се опасяват, че въвеждането на визовия режим не е последното ограничение от страна на руските власти. До този момент беше засилен контролът върху вноса от Турция, заговори се дори за затваряне на руското въздушно пространство за турски самолети. 

Президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган отрече твърденията за съпричасност на Турция към терористични групировки. Той заяви, че всеки, който направи подобно твърдение, трябва да го докаже.