Сваленият изтребител няма да развали добросъседските отношения между Турция и Русия

Турският посланик в България Сюлейман Гьокче обясни, че при свалянето на изтребителя не била ясна принадлежността му

27.11.2015 | 17:09 Редактор: Васил Детелинов
Сваленият изтребител няма да развали добросъседските отношения между Турция и Русия

Сваленият изтребител няма да развали добросъседските отношения между Турция и Русия.  Това смята турския посланик в България Сюлейман Гьокче.  На пресконференция в посолството, дипломатът обясни, че двете страни имат план за действие, който се използвал при нарушаване на въздушното пространство.

На 24 ноември той е бил задействан, но самолетът го е нарушил.  При свалянето обаче не била ясна принадлежността му. Сюлейман Гьокче каза още, че страната му не крие информация по случая и иска той  да бъде изяснен.

 На срещата с журналистите днес, Гьокче обясни, че казаното от него  не  изразява позиция на дипломатическата мисия у нас или турската страна. Целта на пресконференцията била да се даде яснота по случая, тъй като  има спекулации по темата.

"Турция и Русия са две приятелски страни. Това е един нещастен случай и изразяваме съжаление за това. Смятаме, че двустранните ни отношения имат силата да преодолеят един такъв инцидент. Дългогодишните отношения между Турция и Русия погледнати в историята, ни дават основание да мислим, че това ще ни помогне да ги преодолеем. Турската страна изразява съжаление за инцидента, но е длъжна да защитава териториалната си цялост. По повод твърденията, че един от пилотите е бил убит от сирийски туркмени, аз нямам потвърждение на тази информация. Освен съжаления, не мога да кажа че Турция трябва да поеме отговорност за това."- обясни Н. Пр. Сюлейман Гьокче.