Путин поиска извинения от Анкара заради сваления самолет

Турция подновява преговорите за членство в ЕС

26.11.2015 | 15:39 Редактор: Мария Аладжова
Путин поиска извинения от Анкара заради сваления самолет

Русия поиска извинения от страна на турското правителство, възстановяване на щетите и наказване на виновните за свалянето на бомбардировача Су-24. Това заяви руският президент Владимир Путин, предаде РИА Новости.

Путин обвини Анкара в грубо нарушение на международното право:

„Това, което се случи в небето над Сирия, противоречи на здравия смисъл и международното право. Самолетът е свален над сирийска територия. При това все още не сме чули ясни извинения от Турция, предложение за възстановяването на щетите, нито наказание на извършителите на това престъпление“, поясни държавният глава на 26 ноември.

Той оприличи създалата се ситуация с предателство от страна на Турция, която Русия е считала за съюзник. По-рано прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия засилва контрола върху вноса на стоките от Турция.

Още по темата

Турция подновява преговорите за членство в ЕС

Въпреки острия политически скандал между двете сили, Европа отново даде ход на преговорите с Турция за членство в ЕС, съобщи BBC. На 14 декември ще започнат преговорите по глава 17 от законодателството на ЕС, отнасяща се до икономическото развитие на страната. Преговорите с Турция бяха замразени заради несъгласията със съюза по кипърския въпрос и политиките на страната, свързани със свободата на словото и човешките права.

С подновяването на преговорите Европа иска да спре бежанския поток към държавите-членки. Атаките в Париж наложиха още повече това да се случи, а под заплаха се намират и други страни от ЕС. В четвъртък британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания също е потенциална мишена на „Ислямска държава“.

До сега преговорите за присъединяване на Турция към ЕС са отворили 14 глави.