Очаква се Русия и Китай да подкрепят френската резолюция срещу ИД

ООН е готова да одобри френското предложение, което да разрешава борба с всички възможни средства

20.11.2015 | 13:37 Редактор: Ирина Георгиева
Очаква се Русия и Китай да подкрепят френската резолюция срещу ИД

Световните сили са готови да изградят единна резолюция в Съвета за сигурност на ООН, чрез която да обявят обща война срещу ИД и да "изкоренят" джихадистите от Ирак и Сирия, разбра The Independent.

Атаките в Париж, както и свалянето на руския самолет над Синайския полуостров са обединили досега разделения Съвет за сигурност. Новата реалност: ИД е екзекутирала граждани на всичките пет постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН - Русия, Великобритания, Франция, САЩ и Китай - на 19 ноември беше потвърдено, че групировката е убила китайски гражданин.

Френски официални лица съобщиха, че са представили проект за резолюция на Съвета за сигурност, избутвайки настрани конкурентния проект на Русия. Проектът може да бъде приет на 20 ноември или през уикенда.

Френската маневра показва увереност, че проектът няма да провокира китайското или руското вето и по този начин ще спечели одобрение.

Текстът, споделен с The Independent, призовава държавите-членки "с капацитета да се справят" да "предприемат всички необходими мерки - в съответствие с международното право или по-специално с международните права на човека, на бежанеца и хуманитарните закони - на територията в Сирия и Ирак, контролирана от ИД да се удвоят и координират усилията за противодействие на терористичните актове, извършени от ИД ... както и да се унищожат сигурните убежища на джихадистите, установени в Ирак и Сирия."

Резолюцията "е кратка, силна и се концентрира върху една основна цел: борбата срещу общия враг, ИД. Възнамеряваме да работим с всички наши партньори на Съвета за сигурност, за да се постигне по-бързото приемане на този проект, за който се надяваме, че международното общество ще се обедини около него.", коментира посланикът на Франция към ООН Франсоа Делатре.

Приемането на френския проект ще бъде ключов момент за Съвета на сигурност, защото всяка резолюция, която изрично подкрепя външна военна намеса в границите на суверенна нация среща силната съпротива на Русия и Китай. Последната приета единодушно резолюция беше през юли 2014г. за предоставянето на хуманитарна помощ.

Руската версия е леко променена от тази, предложена през септември. Тя не беше приета от Лондон, Париж и Вашингтон, защото включваше разпоредби, които търсят съдействието на правителството в региона, включително и на режима на Башар Асад в Сирия.

Все още нищо не показва, че Москва ще намали подкрепата си към Асад. Въпреки това се усеща оптимизъм в коридорите на ООН, защото се смята, че Русия няма да блокира резолюция, която осъжда ИД, предвид атаките в Париж и свалянето на руския самолет.

Проекторезолюцията припомня, че "със своята идеология на насилие и екстремизъм, терористични актове, продължителни и системни атаки, насочени към цивилното население" ИД "представлява глобална и безпрецедентна заплаха за международния мир и сигурност".

Френският президент Франсоа Оланд ще посети Великобритания следващата седмица, а след това Москва с надеждата да създаде широка коалиция срещу ИД. Той ще се опита да убеди президентите Барак Обама и Владимир Путин да оставят различията си.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери подчерта решимостта на Вашингтон да победят ИД бързо.

"Ще победим ИД, но винаги сме казвали, че ще отнеме време. Започнахме бробата ни срещу Ал Кайда през 2001г. и ни отне няколко години, преди да успеем да елиминираме Осама бин Ладен и ръководството на групировката. Надявам се да се справим с ИД бързо и мислим, че сме способни на това." - коментира Кери.

Междувременно и британският вестник The Telegraph съобщи, че ООН е готова да одобри френското предложение, което разрешава "борба с всички възможни средства" срещу терористичната групировка ИД.

Текстът, достигнал до The Telegraph гласи: „Ислямска държава в Ирак и Левант“ представлява глобална и безпрецедентна заплаха за международния мир и сигурност, а Съветът за сигурност е „длъжен да се бори с всички средства с нея“.