Редица държави засилват мерките за сигурност след атентатите в Париж

В други се подсилва охраната около френските посолства

14.11.2015 | 10:48 Редактор: Мариета Иванова
Редица държави засилват мерките за сигурност след атентатите в Париж

Десетки държави затягат мерките за сигурност след серията атентати в Париж на 13 ноември. Франция вече обяви извънредно положение и затваряне на границите.

България

България засилва мерките за сигурност по границите и в страната, стана ясно след заседание на Оперативния щаб по въпросите на сигурността и миграцията в разширен състав с участие на премиера Бойко Борисов, министрите на вътрешните работи, отбраната, здравеопазването и информационните технологии и транспорта.

По думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова към момента няма данни за терористична заплаха за страната ни. От пресцентъра на МВР уточниха, че съществуват рискове за усложняване на обстановката.

От МВР посочиха още, че се предприемат следните мерки:

• Повишава се нивото на мерки за сигурност;

• Засилва се нивото на граничен контрол на външните граници;

• Засилва се полицейското присъствие на територията на цялата страна;

• Засилва се контролът на транзитния трафик на автомобили и на лица, преминаващи през територията на Република България;

• Засилва се обезпечаването на масовите мероприятия и стратегически обекти, и на обекти със съсредоточаване на голям брой хора.

По-рано през деня мерките за сигурност пред сградата на френското посолство в София бяха подсилени, съобщава Агенция Фокус. Пред сградата на дипломатическата служба у нас са поставени цветя в памет на загиналите.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова обяви през Twitter профила си, че се въвеждат „необходимите мерки за сигурност на публични събития и места в София”. Във връзка с атентатите в Париж на 13 ноември, при които загинаха най-малко 120 души”, столичният градоначалник отбеляза, че „жестокото убийство на невинни хора в Париж е терор срещу човечеството”.

САЩ

Мерките за сигурност са подсилени в големите градове в САЩ, предава ТАСС. Режим на повишена готовност е въведен във Вашингтон, Ню Йорк, Бостън (Масачузетс), Маями (Флорида),Чикаго (Илинойс), Лос Анджелис (Калифорния).

Министър на националната безопасност на САЩ Джей Джонсън заяви след серията атентати в Париж, че специалните служби не разполагат с информация, че подобни нападения могат да бъдат предприети на американска територия. Американското разузнаване не смята, че атаките в Париж са доказателство за съществуваща аналогична заплаха за Съединените щати.

С превантивна цел обаче е засилена охраната на френското посолство и резиденцията на френския посланик във Вашингтон. Допълнителни мерки за сигурност са били взети и около федералните сгради в американската столица, в това число и Белия дом и Конгреса.

Германия

Министърът на вътрешните работи на Германия Томас де Мезер е предложил на Франция помощ от германски спецчасти.

„Мислите ни сега са  с френските ни приятели и семействата на жертвите. Намирам се в близък контакт с френския ми колега и му предложих помощ от германското спецподразделение”, коментира де Мезер.

Представител на полицията от Берлин е заявил пред медиите, че на редица места, където се събират много хора в германската столица са повишени мерките за сигурност.

Австрия

Мерките за сигурност за подсилени в района на виенския хотел „Империал”, където на 15 ноември трябва да започнат преговори по решаването на конфликта в Сирия с участие на външните министри на САЩ и Русия. По наблюдение на кореспондент на ТАСС се е увеличил броя на полицейските служители за борба с безредиците в предната част на хотела, а в непосредствена близост са разположени патрулни автомобили и микробуси на австрийската полиция. ТАСС уточнява, че това се отнася само за непосредствения район около хотела, извън които продължава обикновения живот.

Великобритания

Великобритания не смята за засилва мерките за безопасност в британската столица.

„Терористичната заплаха и сега е на последно ниво и ние малко можем да добавим към тази ситуация,” коментират пред ТАСС представители от Скотланд Ярд.

В края на август Обединеният център за анализ на тероризма повиши нивото на заплаха от международен тероризъм в страната от „съществуваща” на „сериозна”, като по-високата степен от това е „критична” – при влошаване на ситуацията в Ирак и Сирия, както и по отношение на бежанците в страните от ЕС.

От полицията в Лондон посочват още, че е възможно в някои улици да бъдат разположени повече патрули, но „засилване на мерките за сигурност към дадения момент не се планира”.

На 14 ноември е станало ясно, че британският премиер Дейвид Камерън ще проведе извънредно заседание на комисията COBRA във връзка с атентатите в Париж. Последно от комисията се събираха на заседание във връзка с катастрофата на руския самолет А321 над Синайския полуостров на 31 октомври.  

Италия

В Италия засилват мерките за сигурност. Под особен контрол са взети френските представителства в Рим и Миланов, съобщават от министерството на външните работи на Италия.

На извънредно заседание във връзка с атентатите в Париж се събира Държавната комисия за гарантиране на сигурността и обществения ред.

Русия

В състояние на повишена готовност са приведени полицейските служби в Москва и регионите след решение от извънредно заседание, проведено във връзка с атентатите в Париж.

Съгласно разпореждане от заместник-министъра на вътрешните работи Аркадий Гостев полицейските патрули следва да проверяват територията си на всеки 30 минути.

Издадено е разпореждане за подсилване на охраната на всички масови събития, като на патрулиращите полицаи следва да носят бронежилетки.

 

Аржентина

Аржентинското правителство взе мерки за засилване на мерките за безопасност на летищата и на френското посолство в Буенос Айрес.

Секретарят по безопасността Серхио Берни е разпоредил засилване на мерките на сигурност и около други дипломатически представителства.

Япония

Японските премиер Шиндзо Абе, който в момента е на официално посещение в Турция, е разпоредил засилване на мерките за контратерористична безопасност.

Филипините

Полицията във Филипините е приведена в състояние на най-висока степен на готовност след атентатите в Париж.

Австралия

Австралийският премиер Малкълм Търнбул е провел извънредни разговори с представили на кабинета, ръководители на службите за сигурност и специалните части, в резултат на които не е взето решение за повишаване на степента за терористична заплаха в страната, която през септември е обявена за „висока”.

* Актуализирана към 13.00 часа.