Франция обяви извънредно положение и затваря границите

Най-малко 120 са жертвите на най-малко четири терористични атаки във френската столица

14.11.2015 | 09:08 Редактор: Мариета Иванова
Франция обяви извънредно положение и затваря границите

Франция обяви извънредно положение и затваря границите след като най-малко 120 души са били убити през изминалата нощ при различни терористични атаки в Париж, предава BBC.

80 души са били убити след като въоръжени мъже са нахлули в залата за концертната зала Батаклан, взимайки десетки души заложници. По това време в залата е имало рок концерт.

Заложническата драма е приключила след щурм от силите за сигурност, като има информация за трима убити терористи и десетки заложници.

На други пет места в Париж са били убити в ресторанти и барове още хора, включително и в близост до стадиона Стад де Франс, където е имало експлозии. Има информация за общо осем убити терористи.

Около 1500 военни са били мобилизирани и разположени във френската столица, а жителите Париж са помолени да останат по домовете си.

Още по темата

Все още няма потвърждение за мотивите на нападателите, но свидетел на стрелбата в зала Батаклан чул единият от терористите да заявява подкрепа към Ислямска държава.

„Оланд сгреши, не трябва да се намесва в Сирия”, крещял нападателят, предава AFP.

Атаките се случват десет месеца след няколко терористични акта в Париж, започнали с убийства в редакцията на Charlie Hebdo, при които загинаха 18 души.

Лидери на различни държави изразиха съболезнования за случилото. Българският министър на външните граници изрази дълбоко възмущение от атентатите в Париж и изказа съболезнования към близките на жертвите и категорично осъди всяка форма на тероризъм. „Шокирани от жестокостта и бруталното посегателство върху мирни граждани”, гласи още позицията на външния министър и допълва: „Солидарни сме с френския народ  в този изключително тежък момент”.