САЩ пращат спецчасти в Сирия, хеликоптери в Ирак

Действителното разполагане може да стане след седмици, месеци

28.10.2015 | 07:17
САЩ пращат спецчасти в Сирия, хеликоптери в Ирак

САЩ обмислят да изпратят малък брой спецчасти в Сирия и хеликоптери в Ирак, съобщи Ройтерс.

Президентът Барак Обама, противник на директното участие на американски войници в непопулярните войни в Близкия изток може да преразгледа някои от възможностите в края на президентството си. Администрацията е под натиск да положи повече усилия след падането на иракския град Рамади под контрола на ИДИЛ през май и неуспеха на военната програма на САЩ да обучи и въоръжи хиляди сирийски бунтовници, пише агенцията.

Още по темата

Според двама неназовани източници от държавната администрация, разполагането на американски части ще бъде прецизно и съобразено с предварително определени военни цели в Сирия и Ирак.

Тази възможност включва временно разполагане за пръв път на американски спецчасти в Сирия като съветници на умерената сирийска опозиция и евентуално в подкрепа на въздушните удари. Другата опция включва изпращане на хеликоптери Апачи и американски войници, които да ги управляват и поддържат, в Ирак, както и предприемане на стъпки за усилване на иракските възможности за връщане на територии, превзети от Ислямска държава.

Един от неназованите от Ройтерс източници е казал, че предложенията все още са на идейна фаза, което означава, че ако някое от тях бъде одобрено в близките дни, действителното разполагане ще стане след седмици или месеци.

Във вторник /26 октомври 2015/ американският държавен секретар Аштън Картър каза пред Сената:

„Няма да се въздържаме от подкрепа за нашите партньори в техните атаки срещу позиции на Ислямска държава“ или от провеждане на подобни мисии самостоятелно чрез въздушни удари или преки действия на земята“.

/Корица: Гугъл мапс, Сирия, Ирак/