САЩ обявиха началото на сухопътна операция в Сирия

Секретарят по отбраната Аштън Картър пред Сената, 27/10/2015

28.10.2015 | 06:58
САЩ обявиха началото на сухопътна операция в Сирия

Секретарят по отбраната Аштън Картър каза в четвъртък, 27/10/2015, че САЩ започват „директни сухопътни действия“ срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия, целящи усилване на натиска над въоръжените групировки, съобщи NBC News.

Картър представи стратегията на "трите Р: Рака, Рамади и удари":

„Няма да се въздържаме от подкрепа за нашите партньори в техните атаки срещу позиции на Ислямска държава“ или от провеждане на подобни мисии самостоятелно чрез въздушни удари или преки действия на земята“, каза Картър.

 

Още по темата

Секретарят по отбраната припомни проведената миналата седмица съвместна операция по освобождение на заложниците, които САЩ извършиха заедно с кюрдските части в Северен Ирак – операция, в която загина и първият американски войник от началото на борбата с ИД.

По време на изслушването си пред Сената Аштън Картър каза, че американските бомбардировки по позиции на ИД ще бъдат по-чести и по-мощни.

"В борбата си против ИД в Сирия и Ирак американската армия ще се концентрира в Рака /Сирия/ и Рамади /Ирак/, каза Картър".

САЩ ще продължават да подкрепят умерените сирийски сили, които наскоро в покрайнините на Рака постигнаха успехи в борбата с терористите от Ислямска държава, каза шефът на Пентагона.

Картър призна, че опитите на САЩ да сформират нови въоръжени сили от сирийската умерена опозиция за борба с ИД са се провалили. Новият подход на САЩ според Картър е работа с проверени лидери на тези групи, които вече се бият срещу терористите, снабдяване с оръжие и провеждане на обучения при подкрепа по въздуха.

От началото на руската въздушна операция в Сирия на 30 септември САЩ критикуват Москва за ударите, които нанася не по позиции на терористите, а по умерените противници на президента Асад. Три седмици след началото на операцията, на 20 октомври Русия и САЩ съгласуваха правилата на полети над Сирия. Страните подписаха меморандум с правила за предотвратяване на инциденти между руската и американската авиация.

На 27 октомври секретарят по отбраната написа в Туитър:

„Ние не сътрудничим с Русия и няма да оставим Русия да повлияе на мира и обхвата на кампанията ни срещу ИДИЛ в Ирак и Сирия.