Допълнителни 100 000 места за мигрантите в Европа

На извънредната среща в Брюксел присъстваха лидерите на 11 европейски държави

26.10.2015 | 17:57 Редактор: Мария Аладжова
Допълнителни 100 000 места за мигрантите в Европа

Допълнителни 100 000 места бяха предвидени за бежанците в Европа, предаде BBC. Решението беше взето на спешна среща в централата на ЕК в Брюксел, на която присъстваха лидерите на 11 европейски държави, както и представители на три страни извън ЕС. 

Повече от 9000 души дневно са пристигнали в Гърция през изминалата седмица - това е най-големият брой на мигранти от януари насам. Гърция ще осигури допълнителни 30 000 места до края на тази година.

"Гръцкият премиер пое ангажимент да осигури 30 000 нови места до края на тази година. ООН ще съдейства за още 20 000 места." - поясни председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Още по темата

Подслон за 20 000 души пък ще бъде осигурен от Върховния комисариат на ООН за бежанците. Останалите центрове ще бъдат разпределени между страните от Балканите - основен коридор на бежанците към Западна Европа.

"Това е едно от най-големите изпитания, пред които се е изправяла Европа. Мерките в средносрочен план отново подчертават нуждата ни от сътрудничество с Турция. В този безпрецедентен тест Европа трябва да остане вярна на своите ценности и да покаже солидарност. Затова наричам този момента тест. Днес поставихме основата на успешното му преминаване." - заяви Ангела Меркел.

Беше обсъдена и ситуацията в Словения, където напрежението ескалира с всеки изминал ден. Преди няколко дни правителството там обяви, че няма капацитет да се справи с потока от мигранти, поради което 400 полицаи ще бъдат разположени на територията на страната до една седмица, стана ясно още на срещата в Брюксел. 

Сред точките на изработения план присъства и подсилването на подкрепата на Frontex на границата между България и Турция.