Столтенберг призова Русия да спазва въздушните граници на стрaните от НАТО

Турското външно министерство потвърди, че руски изтребители са нарушили въздушното пространство на 3 октомври

05.10.2015 | 16:44 Редактор: Мариета Иванова
Столтенберг призова Русия да спазва въздушните граници на стрaните от НАТО

Генералният секрета на НАТО Йенс Столтенберг определи като „неприемливо” нарушаването на въздушното пространство на Турция от страна на руски самолети и призова Русия да спазва въздушните граници на страните-членки на Алианса. Това става ясно от съобщение на сайта на НАТО, предава ТАСС.

„Обсъдих с министъра на външните работи на Турция Феридун Синирлиоглу военната активност на Русия в Сирия,” се посочва в документа. – „В това число и неприемливото нарушаване от страна на руските бойни самолети на въздушното пространство на Турция”.

Столтенберг увери, че ангажиментът на НАТО за опазване на безопасността на Турция остава.

„Призовавам Русия да спазва въздушните граници на страните от НАТО и да избягва нагнетяване на напрежението в отношенията с Алианса,” коментира генералният секретар.

По думите му Русия следва да „предприеме стъпка по координиране на усилията с представители на международната общност в борбата с Ислямска държава.

На един по-ранен етап от турското Министерство на външните работи потвърдиха, че руски изтребители са нарушили въздушното пространство на Турция на 3 октомври. На свой ред прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че Русия ще провери информацията  относно твърденията, че руски изтребител е нарушил въздушното пространство на Турция.

Впоследствие турският премиер Ахмет Давутоглу е съобщил, че Русия е информирала Турция за инцидента в нарушение на въздушното пространство на Турция от руски самолет, предава ТАСС.