Асад: Коалиция Русия, Иран, Сирия и Ирак трябва да победи тероризма

В противен случай целият региона на Близкия изток ще бъде унищожен, смята сирийския президент

04.10.2015 | 18:03 Редактор: Мариета Иванова
Асад: Коалиция Русия, Иран, Сирия и Ирак трябва да победи тероризма

Коалиция между Русия, Иран, Сирия и Ирак трябва да победи в борбата с тероризма, в противен случай целият регион на Близкия изток ще бъде унищожен. Това заяви президентът на Сирия Башар Асад в интервю за иранския информационен канал ИРИНН, предава ТАСС.

Подчертавайки важността на четирите страни в борбата с тероризма, сирийският президент допълва, че няма доверие на САЩ, „като се има предвид провежданата политика на САЩ и техните съюзници в региона на Близкия изток”.

 

Асад допусна възможността да подаде оставка

 

По време на интервюто той посочва, че за пет години, през които в Сирия се води война, са загинали 250 хиляди души, 6-7 млн. души са се превърнали в бежанци или са се преместили на живеят на други места в страната. Над 200 млрд. долара са нанесените щети върху инфраструктурата.

Попитан за позицията на Запада, която последно не изключва идеята Асад да бъде част от преходно правителство, действащият сирийски президент коментира: „Аз точно и ясно заявявам, че нито един чужденец не може да носи отговорност за бъдещето на Сирия, за бъдещето на нейната политическа система. Само сирийският народ има право да споделя възгледите си по тези въпроси, така че всички тези коментари на Запада са безполезни за нас”.

„Сирийският народ плати прекалено висока цена, за да се съгласи сега с това, Сирия да се превърне в зависима, изпълняваща чужда политическа воля страна”, подчертава още Асад. Що се отнася до позицията на Запада, то тя действително започна да се променя от момента, когато Европа се сблъска с проявите на тероризма и наплива на бежанци от Близкия изток, смята президентът на Сирия.

Тероризмът в Сирия е спонсориран отвън, убеден е Асад

Още по темата

„От самото начало беше ясно, че тероризмът в Сирия е спонсориран отвън, с чуждестранна помощ, за да все хаос и дестабилизира страната,” коментира още сирийският президент. Отбелязвайки че сирийското ръководство се е поучило от политическата криза и вълната на протести от март 2011, Асад коментира,че борбата с тероризма остава главна задача на управляващите в Сирия.

На въпрос защо действията на западната коалиция в борбата с тероризма не постигат успех, Башар Асад отговаря: „По същата причина, поради която и крадецът никога няма да може да е помощник на полицията.  Естеството на алианса, поддържащ тероризма, е такова, че не може да допринесе за изкореняването на тероризма. След няколко месеца на бомбардировки от западната коалиция, ние не само не видяхме резултати, но те са точно противоположни- географският обхват на тероризма се разширява, а броят на хората, които се присъединяват към редиците на терористите, само расте”.

Тероризмът ще проникне и в Европа, смята президентът на Сирия

Западът ще трябва да плати цена за подкрепа на бандите в Сирия, коментира още Асад. По думите му  „тероризмът няма да остане в Сирия и ще проникне в Европа, заедно с потока емигранти”.

Диалогът Москва- Вашингтон е в полза на сирийския народ, коментира Асад

Диалогът между Москва и Вашингтон „не преследва цели за вмешателство във вътрешните делиа на Сирия”, коментира Асад. По думите му „става дума за изпълнение на независимо решение за сирийския народ.”

„Считам, че американо-руският диалог е в интерес на Сирия и на останалите държави в региона”, коментира Асад.

Той подчертава, че има доверие в Русия и че отношенията между Дамаск и Москва винаги са били прозрачни.