Великобритания критикува руската намеса в Сирия

Дейвид Камерън определи като ужасна грешка подкрепата на Асад

04.10.2015 | 14:00
Великобритания критикува руската намеса в Сирия

Решението на Владимир Путин да намеси Русия във войната в Сирия, с цел подкрепа на режима на президента Башар Ал-Асад е „ужасна грешка“, каза британският министър-председател Дейвид Камерън, цитиран от АФП.

„Те /руснаците/ подкрепят палача Асад, което е ужасна грешка за тях и за целия свят. Това ще доведе до още повече нестабилност в региона“, каза Камерън пред ББС в първия ден на конгреса на консервативната партия в Манчестер.

Русия предприе миналата седмица военновъздушна кампания в Сирия, засилвайки чуждестранната намеса в конфликта, пише АФП.

„Повечето руски удари, установени досега от нас, бяха проведени в регионите на Сирия, които не са контролирани от Ислямска държава, а от опозицията“, каза Камерън.

 

Дрони срещу ИД

Дейвид Камерън обеща да увеличи военния капацитет на Великобритания в борбата с Ислямска държава в Ирак и Сирия, включително удвояване на броя на военните дрони, съобщава ББС.

Още по темата

Премиерът каза за Sunday Telegraph, че Великобритания ще вложи стотици милиони лири в оборудване на спецчастите, което ще бъде последна дума на техниката.

Камерън каза, че е много важно да се спре терористичната заплаха срещу Великобритания.

Пред Sunday Telegraph британският премиер каза, че Великобритания ще замени своите 10 Reaper дрони с „двойно повече“ нови дрони, наречени „Protector“, способни да летят по-далеч и да носят по-нови оръжия и оборудване.

Конгресът на консервативната партия в Манчестър продължава от 4 до 7 октомври 2015.