САЩ и Русия със спешни разговори, за да избегнат сблъсъци в Сирия

От Русия съобщиха, че техни самолети са нанесли удари на ИД на 30 септември

01.10.2015 | 08:23 Редактор: Ирина Георгиева
САЩ и Русия със спешни разговори, за да избегнат сблъсъци в Сирия

Американската и руската армия ще проведат разговори "възможно най-скоро", за да се избегнат сблъсъци в Сирия, съобщи BBC, позовавайки се на първите дипломати на страните.

Руските отбранителни сили заявиха, че техни самолети са извършили около 20 мисии срещу цели на ИД на 30 септември.

САЩ изразиха страховете си, че ударите не са били по цели на ИД, а по опозиционни групи, поддържани от Запада, които се борят с режима на президента Башар Асад.

Междувременно от САЩ са насочили въздушните си удари срещу ИД в Сирия и Ирак.

От НАТО заявиха, че е имало малко координация от страна на Русия с водените от САЩ сили срещу ИД. От САЩ заявиха, че са били информирани за въздушните удари на 30 септември, само час, преди да се състоят.

The New York Times и Wall Street Journal съобщиха, че подкрепяните от САЩ бунтовници са били атакувани от Русия.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че има нужда да се "установят канали за комуникация, за да се избегнат всякакви непредвидени инциденти". Неговият американски колега  Джон Кери добави, че преговорите ще се проведат "възможно най-скоро", вероятно още на 1 октомври.

"Любопитно е, че те не удрят ИД. Сами си правете заключенията." - заяви министър на отбраната на Франция Жан-Ив Льо Дриан пред френските депутати.

Гражданската война в Сирия бушува в продължение на четири години, с множество въоръжени групи, борещи се за сваляне на правителството.

САЩ и техните съюзници настояват, президентът Асад да напусне поста си, докато Русия го е подкрепя.