Air France пак се готви за стачка

Три синдиката подкрепят протест на 5 октомври

17.09.2015 | 17:56
Air France пак се готви за стачка

Синдикатите CGT, FO и UNSA във френския авиопрево Air France решиха в четвъртък, на 17 септември 2015 да обявят призив за провеждане на стачка на 5 октомври срещу планираните съкращения.

Освен това трите организации призоваха за еднодневен протест в същия ден, с изключение на CFDT и CFE-CGC, които не присъстваха на заседанието.

Предвидени са демонстрации на Роаси-Шарл дьо Гол и други летища, съобщи АФП.

На 5 октомври ще заседава комисия в Air France, три дни след административния съвет, който може да подкрепи социален план, засягащ "между 5000 и 8000 работни места", всички категории персонал, посочи М. Кемутин от синдиката CGT.

Ръководството на авиокомпанията съобщи, че уволненията могат да бъдат направени при провал на преговорите до края на септември по новите мерки за повишаване на производителността на труда. Air France смята да преструктурира дългите си порели и да се откаже от около 10 самолета от флота си, ако преговорите със синдикатите не дадат резултат.

През лятото Air France-KLM решиха да увеличат пазарния си дял в Европа чрез развитие на нискоразходни полети.

 

На 4 септември Air France-KLM-Matrinair Cargo подписа договор за партньорство с бързо развиващата се China Southern Airlines. Така Air France-KLM ще обслужва основните градове в Австралия и ще осигури капацитет до Ханой/Хо Ши Мин от Гуанджоу, хъб на China Southern Airlines в Южен Китай.

Чрез хъбовете на Air France-KLM в Шарл дьо Гол в Париж и Шипхол в Амстердам китайската авиокомпания ще получи достъп до северно- и южноамериканските пазари, включително Атланта, Маями, Сао Паоло и Буенос Айрес и капацитет до Африка, защото и двете летища обслужват Лагос.