Четвърти българин е задържан в Унгария заради камиона-ковчег в Австрия

Той е задържан на 29 август вечерта

30.08.2015 | 13:41 Редактор: Ирина Георгиева
Четвърти българин е задържан в Унгария заради камиона-ковчег в Австрия

Унгарската полиция съобщи, че е арестувала пети мъж, заподозрян за смъртта на мъртвите мигранти, открити в камион в Австрия, съобщи BBC.

Петият арестуван отново е българин. Досега бяха арестувани четирима души - трима българи и един афганистанец.

Междувременно Германия, Франция и Великобритания призоваха за спешни преговори с ЕС относно ескалиращата миграционна криза в Европа.

На 30 август френският външен министър Лоран Фабиюс заяви, че отношението на някои страни към кризата е "скандално".

Унгарската полиция съобщи, че петият мъж е арестуван късно вечерта на 30 август "по подозрение в извършване на престъпление на трафик на хора".

Властите смятат, че мъжете са членове на трафикантска група от ниско ниво за трафик на хора и се надяват, че арестите ще им помогнат да открият лидера на групата.

На 29 август съдът постанови те да останат в ареста в Унгария за един месец, докато се води разследването и им бъдат повдигнати обвинения.

Арестуваните обжалваха решението на съда в град Кечкемет да останат в предварителния арест. Те твърдят, че не са извършили никакво престъпление.

Предварителният арест на четиримата ще бъде в сила, докато им бъдат повдигнати официално обвинения в края на разследването или до 29 септември, постанови съдът.

Тримата арестувани българи са съответно на 29, 30 и 50 години. Четвъртият афганистанец и е на 28 години.

Прокурорите по делото поискаха удължаване на предварителния арест с един месец поради опасност четиримата да избягат и предвид сериозността на извършеното от тях престъпление.

По обвиненията в Унгария четиримата могат да получат от 2 до 16 години затвор.