Турция и Китай ще се подкрепят взаимно, решиха президентите им

Няма детайли по ракетната сделка

29.07.2015 | 22:00
Турция и Китай ще се подкрепят взаимно, решиха президентите им

Турският президент Ердоган проведе разговори с китайския си колега Си Дзинпин, а китайски представител каза, че двете страни са  се договорили да обединят усилия в борбата с тероризма, съобщи АФП.

Си Дзинпин посрещна Ердоган с военни почести пред Великата зала на народа в Пекин, ден след като Анкара си осигури подкрепата на НАТО за ударите си срещу Ислямска държава„

"В момента се движим в конструктивна посока, добавяйки още съдържание в нашите стратегически отношение на сътрудничество," каза Ердоган на китайския президент.

"Смятаме, че Китай и Турция би трябвало да се подкрепят по важни въпроси и да задълбочават стратегическото си сътрудничество," каза Си Дзинпин

.
Турция разширява трансграничната си кампания срещу Ислямска държава в Сирия, атакувайки и позиции на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак след кървавите нападения на своя територия.

НАТО подкрепи във вторник борбата на странатасрещу Ислямска държава по време на извънредна среща в Брюксел, но изрази тревога, че ударите срещу кюрските бойци могат да провалят мирните преговори с бунтовниците, които се бият с джихадистите, пише АФП.

 

Китайският външен министър Джан Мин каза пред репортери след преговорите Си-Ердоган, продължили над два часа, че Китай и Турция са на едно мнение по въпроса за терористичните заплахи.


"Двете страни се споразумяха, че тероризмът е общ враг на човечеството и Китай и Турция са жертви на тероризма," каза той, добавяйки, че "затова ще засилят сътрудничеството " срещу него.
 

Визитата на Ердоган се провежда след напрежението между двете страни заради преобладаващо мюсюлманското уйгурско малцинство в Китай, което поддържа културни връзки с Турция и говори тюркски език .

Пекин обвинява за напрежението в региона ислямисти, които се опитват да постигнат независимост, докато Турция неотдавна изрази тревога от реакцията на Пекин към малцинството – през 2009 Ердоган дори обвини Пекин в "геноцид" в региона.


 

Още по темата

Тази година двете страни започнаха публичен дебат за уйгурите, които напускат Китай и търсят убежище в Тайланд, а Турция им предложи да ги приеме, противно на желанието на Пекин.
През юли Тайланд съобщи, че е депортирал около 100 уйгури в Китай, след като изпрати обратно около 170 жени и деца в Турция в края на юни.

С нарастването на напрежението около бежанската вълна, активисти щурмуваха консулството на Тайланд в Истанбул и изгориха китайското знаме пред консулството на Пекин в града. Китай осъди действията им.
 

Държавният вестник China Daily предупреди на 29 юли 2015, че "Уйгурският въпрос... ако не бъде решен, може да отрови отношенията и да предизвика дерайлиране на сътрудничеството ".


Китайските медии неколкократно цитираха неназовани източници, свързващи уйгурите с джихадисткото насилие в Близкия Изток, но без да дават доказателства за това,съобщава АФП.

В сряда, 29 юли съд в Индонезия осъди един уйгур на шест години, след като го обяви за виновен за участие в ислямистка екстремистка групировка, водена от най-търсения в ЮИ азия активист.


Пекин твърди, че уйгурите са били радикализирани от нелегалното движение на ислямиските в Източен Туркистан (ETIM) и че това било от значение при нападенията в китайската провинция Синджан, както и в други части на Китай.


Но мнозина чуждестранни експерти се съмняват в мощта и връзките на ETIM с глобалния тероризъм, като някои твърдят, че Китай преувеличава заплахата от обявяванена независимост на Синджан, с която оправдава извънредните мерки за сигурност там, пише АФП.

"Турция смята ETIM за терористична организация и няма да позволи на никого в Турция да извърши каквото и да е във вреда на китайския национален интерес и сигурност," каза Джан.
 

 

Още по темата

Турция проявява интерес към китайските военни технологии и през 2013 започна преговори с държавна компания за противоракетна система за 3.4 млрд долара, което предизвика учудване у членовете на НАТО.


Окончателният договор остава неясен, Ердоган отбеляза в интервю за държавната китайска информационна агенция Синхуа, че са се появили "препятствия" след първоначалната китайска оферта, но каза, че въпросът е в дневния ред на Пекин.


Си и Ердоган присъстваха на подписването на три договора, включително за насърчаване и защита на инвестициите и на план за развитие на търговията, но няма конкретни детайли по договора за противоракетна отбрана .

Външният министър на Китай каза само, че страните "имат силни интереси в областтта на сътрудничеството в отбраната и то ще бъде засилено".
След Китай Ердоган ще посети Индонезия, съобщи турското правителство.


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма