Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Турските ВВС са обстрелвали позиции на ПКК на турска територия

Нямаше нито подкрепа, нито осъждане на операциите срещу ПКК, коментира Зоя Димитрова

29.07.2015 | 10:16 Редактор: Ирина Георгиева
Турските ВВС са обстрелвали позиции на ПКК на турска територия

Турските военновъздушни сили са обстрелвали позиции на Кюрдската работническа партия (ПКК) на турска територия на 28 юли. За една седмица напрежението нарасна много. На 28 юли НАТО подкрепи президента Ердоган за ударите срещу ИД, но нямаше подкрепа за ударите срещу ПКК.ю

"Нямаше и осъждане на операциите срещу ПКК, защото тя е призната от ЕС и САЩ за терористична организация." - обясни Зоя Димитрова в предаването Денят Он Ер.

"Атентатът в турския град Суруч до Сирия от 20 юли, който беше направен от боец на ИД, потопи страната в хаос. Всеки ден има много съобщения, които е трудно да се обобщят и да се разбере точно колко е броят на убитите полицаи и жандармеристи, офицери. Има отвлечени коли, минирани мостове - всичко това от бойците на Кюрдската работническа партия. Точно заради това е напрежението в Турция се изостри от последните дни." - допълни Димитрова.

 

"През тези няколко дни, след атентата в Суруч се опитваха и премиерът, и президентът да не обръщат внимание, да минимизират това, което става. Дори на 27 юли турският премиер Давутоглу говореше за продължаване на мирния процес с кюрдите. Това обаче вече е невъзможно отбеляза президентът Ердоган, който директно обвини бивши функционери на влязлата в парламента за първи път про-кюрдска партия на народите за връзки с ПКК." - коментира Димитрова.

"Въпреки че на този етап изглежда невъзможно да има правителство, то преговорите между управляващата партия на справедливостта и развитието и основната опозиционна партия продължават. От двете страни се правят изявление, че правителство може да има. Народно-републиканската партия, която е на коренно различни позиции почти по всички вътрешнополитически въпроси с управляващите, като че ли е склонна да направи отстъпки и да води преговори за цената на възстановяването на мира и спокойствието в страната." - допълни Димитрова.