Над 1500 мигранти се опитаха да преминат през тунела под Ла Манша, един загина

Дейвид Камерън: Това е много притеснително

29.07.2015 | 12:53 Редактор: Ирина Георгиева
Над 1500 мигранти се опитаха да преминат през тунела под Ла Манша, един загина

Италианският премиер Матео Ренци за пореден път определи трафика на хора като "чумата на нашия континент" и се оплака от липсата на европейска солидарност, пише BBC. Очаква се външните министри на ЕС да разгледат въпроса по време на срещата си на 29 юли.

Коментарът идва на фона на серия спасителни операции Сицилийския пролив.

Трафикантите на хора се възползват от политическата криза в Либия, за да използват страната като отправна точка за лодките, превозващи мигранти. Те от своя страна бягат от насилието и икономическите затруднения в Африка и Близкия Изток.

От началото на 2015г. до момента в Средиземно море са се удавили повече от 1500 души.

На 28 срещу 29 юли над 1500 нелегални мигранти са се опитали да влязат в тунела под Ла Манша, за да достигнат до Великобритания през Кале, съобщи френската полиция. Бежанците се опитали да влязат през терминала на компанията Eurotunnel в Кале. Един мигрант е починал при опита си за преминаване. 

Новият масов опит на нелегалните мигранти да проникнат във Великобритания идва на фона обещанието на британския премиер Дейвид Камерън, че Обединеното кралство ще направи всичко по силите си в борбата с кризата.

"Това е много притеснително." - заяви британският премиер Дейвид Камерън по време на визитата си в Сингапур 

Починалият е описан като суданец, на възраст между 25 и 30. Той най-вероятно е блъснат от камион, допълват от френската полиция.

Междувременно от компанията Eurotunnel, която управлява и оперира услугите под Ла Манша, съобщи, че пътническите услуги не са спрени, но вървят с половин час закъснение.

От компанията коментират, че набезите на мигрантите са "почти всяка вечер". В допълнение към инцидента от 28 юли вечерта, около 2000 бежанци са се опитали да влязат на терминала на 27 юли вечерта.